За трети път в историята си: Нова Зеландия обяви извънредно положение заради циклона ''Габриел''

OFFNews 14 февруари 2023 в 09:51 1778 0

Наводнен път

Снимка Getty Images

Наводнен път в Нова Зеландия

За трети път в историята си Нова Зеландия обяви извънредно положение, след като циклонът "Габриел" предизвика наводнения, свлачища и огромни вълни.

Във вторник министърът по управлението на извънредните ситуации Киран Мак'Анълти заяви, че щетите, причинени циклона, са огромни и трябва да се окаже подкрепа на засегнатите. "Това е безпрецедентно метеорологично събитие, което донесе на Северния остров в страната проливни дъждове и мощни пориви на вятъра със скорост от 140 километра в час", каза той. 

Национално извънредно положение е обявявано само два пъти преди това - след земетресението с магнитуд 6,3 в Крайстчърч през 2011 г. и в първите дни на пандемията от COVID-19.

На места е прекъснато електроподаването, има свлачища, а повалени дървета паднаха върху къщи. Някои жители се оказаха напълно откъснати от света заради свличане на земни маси или наводнения. Според премиера на Нова Зеландия Крис Хипкинс все още е много рано да се каже колко души са засегнати от бедствието.

Наложи се евакуацията на много селища по плажовете. В целия Северен остров са създадени евакуационни центрове. Пътищата са затворени, а някои градове са напълно откъснати. Местните медии публикуват снимки на хора, седящи на покрива на сгради, заобиколени от наводнени къщи.

Новозеландската служба за пожарна и аварийна безопасност потвърди, че пожарникар-доброволец е загинал в къща, след като тя се е свлякла по хълм в крайбрежен град близо до Окланд. Друг пожарникар е бил спасен, но е в критично състояние в болница.

Кораб на военноморските сили на Нова Зеландия си проправя път към яхта, която е подала авариен сигнал тази сутрин край източното крайбрежие на страната.

Местните власти съобщиха за най-малко 225 000 души без ток. Близо една трета от населението на Нова Зеландия от 5,1 млн. души живее в засегнатите региони.

"Това беше и продължава да бъде сериозно и значимо събитие за нашия регион", заяви във вторник Рейчъл Келехер, заместник-контрольор на управлението на извънредните ситуации в Окланд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!