Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

За пръв път от 20 години насам, Загреб има кмет от опозицията

Ружа Райчева 31 май 2021 в 19:22 2340 0

Снимка Фейсбук

За пръв път от 20 години, новоизбраният кмет на Загреб е от опозицията – Томислав Томашевич от ляво-зелената партия "Ние можем" е дългогодишен ляв активист и виден критик на досегашната управляваща коалиция, предаде информационна агенция „Фокус“.

На 28 февруари, на 65-годишна възраст, почина предходният кмет на Загреб Милан Бандич – оставяйки зад себе си 21-годишно управление и противоречиви обвинения в корупционни скандали.

На 28 май, 39-годишният Томашевич категорично спечели кметските избори за хърватската столица с общо 199 630 гласа. Опонентът му от дясното движение „Отечество“ Мирослав Скоро, певец и предприемач, получи подкрепата на 106 300 избиратели, съобщи електронното издание на хърватския ежедневник Vecernji List.

„Оставаме позитивни, както обещахме. Дори няма да повтарям всички фалшиви обвинения. Цял живот се боря за този град и срещу хората, които систематично го използват като банкомат“ заяви Томашевич.

Новоизбраният кмет заяви, че в продължение на 23 години е работил с най-добрия екип от хора, с които се борят за по-справедливо и толерантно общество, и споделят обща визия.

„Зад нас няма големи дарители, вие ни подкрепихте. Подкрепиха ни хиляди граждани, участвали в тази кампания. Ще бъда кмет на всички граждани – и не тези, които гласуваха за мен, и на тези, които не го направиха, защото всички искат по-добри условия на живот“ каза Томашевич по време на победната си реч.

Досега никой кандидат не е получавал толкова голяма подкрепа, колкото Томашевич на втория тур от кметските избори. На последните месни избори покойният Милан Бандич получи 147 680 гласа, а през 2013г, пак на втори тур, получи 170 798 гласа – също рекордно висока подкрепа.

Според експерти, вотът показва, че хърватите са готови за промяна и очакват такава от новите партии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews