Warner Bros. Discovery и Paramount обсъждат възможно сливане

OFFNews 21 декември 2023 в 11:48 724 0

Снимка Колаж

Warner Bros Discovery и Paramount Global са в ранни преговори за сливане, съобщават Би Би Си и Си Ен Ен. 

Сделката предвижда собственикът на каналите HBO и CNN да се обединят със студиото зад филмите "Мисията невъзможна" и новините на CBS. Чрез сделката ще се слеят две от холивудските "Големите пет" студия, като общата пазарна стойност на Warner и Paramount възлиза на 38 милиарда долара.

Смята се, че преговорите са на ранен етап и сделка може да и да няма. 

Шефът на Warner Дейвид Заслав и директорът на Paramount Боб Бакиш обсъдиха възможна сделка по време на обяд в Ню Йорк тази седмица, пише Си Ен Ен. Говорителите на Warner Bros Discovery и Paramount отказаха коментар.

Стриймването на предавания и филми принуждава традиционните медийни компании да инвестират бързо, за да се конкурират с Netflix, Amazon Video и Apple TV.

Warner и Paramount трябваше да съкратят разходите си, докато се опитват да минимизират загубите, достигащи до милиарди долари от техните услуги за видео стрийминг. В резултат на това техните акции продължават да се търгуват доста под върховете, които са постигали преди.

Според Axios главните изпълнителни директори са обсъдили как основните стрийминг услуги на всяка компания, Paramount Plus и Max (бивш HBO Max), могат да се слеят, за да се справят по-добре с конкурентите Netflix и Disney Plus.

Paramount е под голям натиск да намери купувач или стратегически партньор заради дълговете, натрупани през последните години.

Анализатори смятат, че Warner Bros, компанията зад тазгодишния хитов филм "Барби", има малко по-добра финансова позиция, отчасти поради някои хитри сливания.

Warner Bros Discovery притежава CNN наред с други компании.

Миналата година отделът WarnerMedia и Discovery се сляха, за да станат Warner Bros Discovery, с портфолио, включващо Discovery Channel, Warner Bros Entertainment, CNN, HBO, Cartoon Network и франчайзи като Батман и Хари Потър.

Доминацията на Netflix и други големи технологични компании в медийното пространство е неоспорима - не само по отношение на техните финансови резултати, но и чрез техните обширни портфолиа от предавания и брой абонати, отбелязва Си Ен Ен. 

Netflix е с общ брой от 247,2 млн. абонати в целия свят. За сравнение абонатите на Paramount Plus са 63,4 милиона, а Warner Bros Discovery - 95 милиона към ноември 2023 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика