Всичко е под вода: 59 жертви и милиони блокирани от невиждани наводнения в Индия и Бангладеш

OFFNews 20 юни 2022 в 11:02 1545 0

Хора вървят в наводнения град Силхет, Бангладеш, понеделник, 20 юни 2022 г.

Снимка БТА/АП

Хора вървят в наводнения град Силхет, Бангладеш, понеделник, 20 юни 2022 г.

Най-малко 59 души са загинали от мълнии и свлачища, предизвикани от силни мусонни бури в Индия и Бангладеш. Милиони хора са блокирани, а спасителите се опитват да достигнат до засегнатите, съобщава Би Би Си. Синоптиците предупреждават, че през следващите няколко дни се очаква наводненията да се задълбочат.

Представители на правителството на Бангладеш определиха последните наводнения като най-тежките за страната от 2004 г. насам.

Непрестанните дъждове през последната седмица наводниха обширни територии в североизточния регион на страната, като ситуацията се влоши от оттичането на проливни дъждове в планините в съседна Индия.

Училищата са превърнати в импровизирани убежища, а войници са изпратени да евакуират домакинства от съседните общности, които са откъснати от света в резултат на покачващите се води.

"Цялото село беше под вода от сутринта в петък и всички сме в безизходица - казва 23-годишният Локман, чието семейство живее в село Компаниганж в Бангладеш, пред агенция АФП. - След като чакахме цял ден на покрива на дома ни, един съсед ни спаси с импровизирана лодка. Майка ми каза, че никога през живота си не е виждала такива наводнения."

В щата Асам в съседна Индия над 1,8 млн. души са засегнати от наводнения след пет дни непрестанни валежи. Главният министър на щата Асам Химанта Бисва Сарма заяви пред репортери, че е инструктирал областните служители да предоставят "цялата необходима помощ и облекчения" на хората, попаднали в наводненията.

"Къщата ни е потопена във вода. Никога през живота си не съм виждала такива огромни наводнения - казва пред Би Би Си Хусна Бегум, жителка на село Удиана в Асам. От четвъртък 28-годишната жена живее в разнебитена пластмасова палатка с децата си. - В лагера тук няма питейна вода. Синът ми има треска, но не мога да го заведа на лекар."

Дъждовете идват в момент, когато регионът Силхет в Бангладеш все още се възстановява от най-тежките наводнения от близо две десетилетия в края на май, когато загинаха най-малко 10 души, а други четири милиона бяха засегнати. Бившият депутат Сайед Рафикул Хаке заяви, че Бангладеш е застрашен от хуманитарна криза, тъй като "почти целият пояс Силхет-Сунамгандж... е под вода, а милиони хора... са блокирани".

По официална информация около 3,1 млн. души са разселени в региона, като 200 000 от тях са настанени във временни приюти на по-високи места.

Сезонните мусонни дъждове са спасителен пояс за земеделските стопани в Южна Азия, но обикновено всяка година причиняват смъртни случаи и материални щети. През последните години Бангладеш и Индия се сблъскват с все по-екстремни метеорологични условия.

Природозащитниците, които не приписват отделни метеорологични събития на изменението на климата, предупреждават, че то може да доведе до повече бедствия, особено в ниско разположените и гъсто населени страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!