Войната с Хамас ще продължи ''много месеци'', обяви Израел

OFFNews 27 декември 2023 в 10:51 1648 0

Войната в Близкия Изток

Снимка Getty Images, архив

Кадър от войната в Близкия изток

Войната на Израел срещу "Хамас" ще продължи месеци, заяви израелският военен началник, докато поредица от инциденти извън ивицата Газа подчертаха риска от разрастване на конфликта.

Началникът на генералния щаб на Израел Херци Халеви заяви пред репортери в телевизионно изявление във вторник от границата с Газа, че войната ще продължи "много месеци", предаде Ройтерс.

"Няма магически решения, няма кратки пътища за ликвидиране на терористична организация, а само решителни и упорити боеве", каза Халеви. "Ще достигнем и до ръководството на Хамас, независимо дали това ще отнеме седмица или месеци."

Израелските действия се засилиха около Коледа, особено в централната зона на юг от сезонния воден път, който разделя ивицата Газа. Израелската армия каза на цивилните да напуснат района, въпреки че мнозина казаха, че няма безопасно място, където да отидат, сопълва информационната агенция.

"Сериозно сме обезпокоени от продължаващите бомбардировки на средната част на ивицата Газа от страна на израелските сили, които отнеха живота на повече от 100 палестинци от Бъдни вечер насам", заяви във вторник говорителят на Службата на ООН по правата на човека Сейф Маганго.

"Израелските сили трябва да предприемат всички налични мерки за защита на цивилните граждани. Предупрежденията и заповедите за евакуация не ги освобождават от пълния обем на задълженията им по международното хуманитарно право", добавя той.

Израел е решен да унищожи Хамас въпреки глобалните призиви за прекратяване на огъня в продължаващата вече 11 седмици война.

Конфликтът започна, след като на 7 октомври Хамас уби 1200 души и плени 240 заложници в най-смъртоносния ден в историята на Израел. Тогава израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отговори с нападение, което опустоши голяма част от управляваната от Хамас ивица Газа.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews