Войната днес: Русия съсредоточава усилията в Източна Украйна. Призовки и за чужденци

OFFNews 28 октомври 2022 в 09:42 17877 15

Карта на окупираните територии към 27 октомври 2002 г.

Снимка ISW

Контролираните територии към днешна дата

Усилията на руската страна остават съсредоточени в източната част на Украйна, сочи днешната сводка на американския Институт за изследване на войната (ISW).

На 27 октомври руските сили продължават да извършват наземни атаки в Донецка област. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са отблъснали руските нападения в Бахмут, североизточно от Бахмут близо до Соледар (13 км североизточно от Бахмут) и южно от Бахмут близо до Иванград (4 км южно от Бахмут) и Майорск.

Руски миблогър твърди, че руските сили са извършили и нападение североизточно от Бахмут близо до Бахмутске (11 км североизточно от Бахмут).

Руски източници съобщават, че руските сили понастоящем контролират Зайцеве (8 км югоизточно от Бахмут), въпреки че не може да се провери от независим източник какъв е руският контрол върху селището. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са отблъснали руски сухопътни атаки югозападно от Авдийвка в близост до Краснохоривка (23 км югозападно от Авдийвка) и Марийка (28 км югозападно от Авдийвка).

Руски блогър твърди, че руските сили са извършили нападение и в близост до Новомихайловка (37 км югозападно от Авдийвка). Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили продължават да водят рутинен непряк огън по линията на съприкосновение в Донецка област. Източници от социалните медии съобщиха, че украинските сили са нанесли удари по цистерни с гориво на железопътна гара в Шахтарск, Донецка област, с ракети HIMARS MLRS.

Южна ос

На 27 октомври руските сили продължават да нанасят рутинни въздушни, ракетни и артилерийски удари западно от Гуляйполе, както и в Днепропетровска и Николаевска област. Украински източници съобщават, че руските сили са нанесли удари по град Запорожие, Никопол и Беренехувате. Говорителят на Одеска област Сергей Братчук съобщава, че руските сили извършват безпилотни нападения с над две дузини дронове Шахед-136 в Одеска, Николаевска и Виницка област през нощта на 26 октомври. Братчук съобщава, че украинската противовъздушна отбрана е свалила 15 дрона Шахед-136 в Одеска област, три в Николаевска област и един във Виницка област.

Възможно е на 27 октомври украинските сили да са извършили атака с дрон срещу обект от критичната инфраструктура в окупирания от Русия Крим. Губернаторът на окупирания от Русия Севастопол Михаил Развожаев твърди, че вероятно украински участници са извършили нападение с дрон срещу топлоелектрическата централа в Балаклава в Крим на 27 октомври. Руски източник твърди, че нападението с дрон е довело до запалване на един от трансформаторите в централата. 

Призовки ни за чужденци

Москва продължава с усилията за увеличаване на бойната мощ без провеждане на обща мобилизация, сочи още докладът на ISW.

На 25 октомври руските военни изпратиха мобилизационни известия на чуждестранни граждани, работещи в Русия. Руските военни изпратиха известия на около 26 узбекски работници в завод за управление на отпадъци в Орловска област, които по закон не подлежат на военна мобилизация, тъй като не са руски граждани. Посолството на Узбекистан в Москва публикува изявление, в което се твърди, че мобилизационните призовки се дължат на "техническа грешка", и заявява, че призовките са анулирани след контакт с руския военен комисариат. Узбекистан е член на доминираната от Русия Общност на независимите държави (ОНД).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

15

Johnny B Goode

29.10 2022 в 17:55

Пешко, не ти ли е ясно, че си станал "laughingstock" тъдява.
Какви факти, какви пет лева?

-5426

14

Бай Пешо от Перни 6

29.10 2022 в 11:01

Ето, доказателство за думите ми, вместо с аргументи се отвръща с подигравки и обиди. Когато фактите говорят и боговете мълчат, само теоловете плямпат :).

1780

13

Чета тук коментарите. Особено внимание ми прави едно момче - Пешу. Винкелот. Не да не знае да пише, скалъпва ги изреченията. Та от там ми иде и да си задам въпроса,
- Абе, Пеше, вéрно ли си идиот, или много добре симулираш? Крóтни се бе, винкел, да се не усéреш. То руска армия не остана, ти за разгром на Украйна говориш... Пий си хапчетата редовно.

2073

12

Johnny B Goode

29.10 2022 в 00:48

Пешко, знаем как ви избират тролчетата, няма що да разказваш спомени.

-5426

11

Бай Пешо от Перни 6

28.10 2022 в 21:48

Да знам момци, трудно е да го проумеете, но всички знаем че на трилчетата толкова им е умствения багаж :). Способноста да разсъждават и анализират не се търси при назначаване :).

2073

10

Johnny B Goode

28.10 2022 в 18:13

Абе това Перни да не е някакво ново име на Карлуково?

345

9

Джендо Джедев

28.10 2022 в 16:48

Брей, Пешко, ти още малко ще изкараш и че украинската армия е била по-силна и от рашистката, бе! Всъщност то май точно така излиза... :D

-1650

8

ob1

28.10 2022 в 16:04

винкел, няма да познаеш кой е дарил най-много Т-72 на Украйна :) Не го пише в телеграма на мутрафонова но все пак - любимите ти орки са...
Сега даряват Т-62, след това ще изкопаят Т-55, пък накрая може да свалят от постаментите и Т-34. Това от добра воля, разбира се :)

-5426

7

Бай Пешо от Перни 6

28.10 2022 в 15:51

ob1 всяко едно въоръжение което използва сега Украйна е западно, дори танковете им Т- 72 са полски. Всичко което имаше укро армията изгоря до юни. В момента поляци и американци са дори на предните линии при "настъплението". Украйна преди СВО беше по- многобройна и силна армия дори от Германия.

-529

6

6екеr4о

28.10 2022 в 13:59

Уважаеми г-н Дж. Дж, според мен ватниците не са втора армия в Украйна, а направо четвърта! Щото не е ясно чеченците и т. нар. Вагнер още колко време ще се бият за режима в Кремъл!?
 
X

Да помогнем на украинските деца!