Владимир Гройсман стана премиер на Украйна

OFFNews 14 април 2016 в 12:00 2074 3

Владимир Гройсман

Върховната Рада на Украйна гласува оставката на досегашния премиер Арсений Яценюк. Депутатите избраха на поста министър-председател Владимир Гройсман, предаде БНР.

Преди това украинският президент Петро Порошенко определи най-важните задачи на новия кабинет. Порошенко, който пристигна в парламента, назова като основни приоритети засилването на украинските отбранителни способности, възстановяването на Донбас и връщането към мирния начин на живот.

Държавният глава заяви, че правителството ще продължи курса към евроинтерграция на страната. Петро Порошенко обяви още, че ще бъде създадено специално министерство за Донбас. То ще бъде оглавено от Вадим Черниш, който в момента ръководи агенцията по въпросите на района.

Държавният глава определи Владимир Гройсман като политик от ново поколение:

Владимир Гройсман - това е политик от ново поколение, вероятно той ще стане най-младият премиер в историята на Украйна.

Президентът обясни, че той има голям опит и един от най-добрите кметове на областни центрове.

Гройсман от своя страна каза, че новото правителство трябва да подобри сътрудничеството с парламента и че то няма да толерира корупцията. Наред с нея, той назова още две заплахи пред Украйна - неефективното управление и популизма.
По думите на премиера, той е готов да поеме отгoврността за ситуацията в страната:

Искам да се закълна, че това правителство ще бъде без корупция, ще се отнася отгворно към задачите си, които стоят пред украинската държава, ще прави всичко, за да гарантира стабилизизацията и развитието й. Трябва да изградим абсолютно нов диалог с украинското общество, каза Гройсман.

Той е роден на 20 януари 1978 г. във Виница. Председател е на Върховната Рада през 2014 г., после става вицепремиер и министър на регионалното развитие. Преди това е бил кмет на Виница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!