Вицепремиерът на Украйна Верешчук: Взривовете са поредното напомняне за това чий е Крим (обзор)

OFFNews 09 август 2022 в 22:12 16470 6

Според министерството на курортите на Крим плажът в Новофедоровка не е пострадал.

Снимка Thomas Van Linge

Според министерството на курортите на Крим плажът в Новофедоровка не е пострадал.

"Днешните взривове в Новофедоровка са поредното напомняне за това чий е Крим. Защото - това е Украйна." Това написа в Телеграм по повод на експлозиите на военното летище Саки в Крим вицепремиерът и министърът на реинтеграцията на окупираните територии на Украйна Ирина Верешчук. Верешчук допълни, че във вторник 9 август се отбелязва Международният ден на коренните народи, за каквито в Украйна се считат кримските татари, караимите и кримчаците.

Верешчук не обяви директно, че Украйна е причинила инцидента на летището в Крим, но пък "Ню Йорк Таймс" с цитиране на неназован източник от украинската армия, написа че зад взривовете в руската военна база стои ВСУ, които в тази операция са употребили изключително и само украинско въоръжение. Бившият съветник на вътрешния министър на Украйна Виктор Андрусов намекна също, че мощните взривове в Крим на 9 август са резултат от обстрел, извършен от украинската страна.

"Демилитаризацията на Руската федерация е неделима част от осигуряването на глобалната сигурност. Бъдещето на Кримския полуостров е да бъде перла на Черно море, национален парк с уникална природа и световен курорт. Не военна база за терористи. Всичко едва започва." - написа по повод на взривовете и съветникът на украинския президент Михаил Подоляк в Туитър. ТРУХА пък показа ексклузивни кадри от момента, в който започват експлозиите в руската база.

Русия излезе с официална първоначална версия за "причините за пожара" в аеропорта Саки. "Като основна причина за взрива на няколко боеприпаса на летище Саки се разглежда единствено нарушението на изискванията за пожарна безопасност. Никакви признаци, улики или още повече факти за целенасочено въздействие върху боеприпасите с цел взривяване - няма." - съобщи РИА Новости с позоваване на собствен източник в министерството на отбраната на Руската федерация. При "пожара" е загинал един човек, а към 22 часа българско време броят на ранените достигна деветима. Сред тях са и две деца. Ранените са пострадали от осколъчни наранявания. От жилищни сгради в района на летището са били евакуирани 30 души, които са настанени в пансиони и хотели.

Късно вечерта във вторник каналът OSINTtechnical показа в Туитър видеозапис с напълно унищожен руски Су-24 на летищната полоса.

На фона на обявяването на жълт код и повишена опасност от тероризъм, както наричат на територията на окупирания крим евентуалните атаки откъм Украйна, с добри новини зарадва населението на анексирания полуостров Министерството на курортите на Крим. Според ведомството, цитирано от РИА Новости плажът в Новофедоровка не е пострадал и туристите продължават да си почиват там.

Базата във Новофедеровка е бивша военноморска база на ВСУ. От 2014 година е в ръцете на руснаците, и в момента на взрива във вторник в нея е разположен 43-ти изтребителен авиационен полк на ВКС на Русия, в чийто състав влизат предимно Су-30СМ, Су-33 и бомбардировчици Су-24М. От Саки руската армия осъществява авиоударите и въздушните бомбардировки на украинските градове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

936

6

escrin

10.08 2022 в 11:15

spirit оригиналът, украинската информация беше за "груз 200", американската е за "груз 200" + "груз 300". затова има такава разлика

-1555

5

ob1

10.08 2022 в 09:39

Нямаш какво да кажеш по темата и затова я сменяш ли?
Я кажи кое от двете възможни обяснения на случката ще приемеш:
1. ВСУ нямат общо, тогава руZнацитата са толкова смотани, че не могат да съхраняват боеприпаси без да ги издумкат
2. ВСУ имат общо, тогава руZкото ПВО за чеп за зеле не става
Пък после пак си намилай глупостите. Може и за гъZпром да вкараш нещичко, как всичката газ на земята е руZka

1236

3

БотоксПутю

09.08 2022 в 22:52

Четох, че имало безплатни атракции с фоерверки за куростистите.

1236

2

БотоксПутю

09.08 2022 в 22:49

Zнае ли някой къде се продават путьовки за Новофедоровка? Плащам двойно.

210

1

Merc

09.08 2022 в 22:38

Секс със рашисти !

Има ли някой още който да не е на ясно , че рашастанската армия е бутафория и посмешище ?