Въздухът в Канбера е 26 пъти по-мръсен от критичното равнище

Ирина Евгениева 02 януари 2020 в 13:50 3175 0

Снимка canberratimes.com.au

Дори през деня слънцето в Канбера е скрито заради пушека от пожарите

Замърсяването на въздуха в австралийската столица Канбера надхвърли днес 26 пъти критичното равнище "опасно за живота" заради горските пожари по югоизточното крайбрежие на континента. Това съобщи изданието "Канбера таймс".

Канбера е единственият град в столичния регион. Поради смога в Канбера са затворени туристическите обекти, музеите и националните паркове, както и почти всички спортни съоръжения. Австралийският национален университет, разположен в центъра на града, затвори своите кампуси и аудитории.

Австралийските пощи закриха шест местни клона и спряха доставката на пощенски пратки от и за столицата. Собствениците на апартаменти и офиси в града бяха принудени да изключат противопожарните системи, чиито сензори бяха започнали да реагират на смога и да задействат сирените.

Здравните власти препоръчаха на жителите и гостите на столицата по възможност да стоят по-малко време на открито. Очаква се гъстият смог да остане над града няколко дни, а негативните му ефекти да се засилят през уикенда, когато температурите ще се повишат, предупреди ведомството.

Австралия обяви извънредно положение и в югоизточния щат Нови Южен Уелс, на фона на очаквания за влошаване на пожарните условия в събота, предаде ДПА по-рано. Министър-председателката на източния австралийски щат Гладис Береджиклян съобщи, че извънредното положение ще започне утре и ще продължи седем дни. След обявяването му службата за борба с горските пожари ще получи допълнителни правомощия, включително право да извършва принудителни евакуации, да затваря пътища и да нарежда на полицията да извършва определени действия.

Кораб от австралийския боен флот пристигна в крайбрежния град Малакута, щата Виктория, за да евакуира хиляди жители и гости на града, който е блокиран от пожари, предаде ДПА. На борда на кораба има храна, вода и медикаменти. Той може да евакуира до хиляда човека за един курс.

В градчето, на около 500 км източно от Мелбърн, пребивават четири хиляди човека, които заради наближаващите пламъци от вторник са потърсили спасение на морския бряг. Малакута има населениe от около хиляда човека, но то е популярна ваканционна дестинация през лятото.

Според метеорологичните прогнози горещата вълна, която преминава през целия континент от запад на изток, вероятно ще достигне югоизточното крайбрежие в събота, носейки силни ветрове и температури около 45 градуса.

Пожарите обхванаха източното крайбрежие на Австралия в средата на октомври. В момента огънят бушува в обширни територии от щатите Нов Южен Уелс и Виктория, няколко местности са затворени за туристи, а жителите им са получили нареждане спешно да се евакуират, посочва агенцията.

Пламъците са унищожили над 4 милиона хектара гори. В огъня са загинали най-малко 15 души, включително трима огнеборци, а 17 души са безследно изчезнали. Унищожени са над 1300 жилищни сгради, близо 2500 административни и стопански постройки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови