Вътрешният министър на Македония: Действахме европейски на границата с България

OFFNews 05 февруари 2023 в 14:31 3250 0

Оливер Спасовски

Снимка Facebook/Oliver Spasovski

Министърът на вътрешните работи на Македония Оливер Спасовски

Македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски определи вчерашните действията на силите на реда на граничния пункт с България като пример как "действа една европейска полиция".

В събота ГКПП "Гюешево-Деве Баир" беше затворен за желаещите да преминат границата, за да се поклонят пред саркофага на Гоце Делчев в Скопие. Трима българи бяха задържани при опит да влязат в Македония, беше им наложена глоба от по 300 евро и забрана да влизат в страната три години. Българите са платили и 800 евро за съдебни разходи.

Хората, опитали да влязат в страната в събота, са спирани на граничния пункт с аргумента, че системата не работи, защото няма ток. "След като пристигнахме на границата разбрахме, че системата на пункта от страна на Северна Македония не работи. Пет часа границата беше затворена", обясни Виктор Стоянов от фондация "Македония".

"Искам да поздравя и да отдам признанието си за професионализма и отдадеността на всички части на МВР за изключително добре свършената оперативна работа при гарантирането на сигурността при честването на рождения ден на Гоце Делчев”, написа Спасовски във Фейсбук. 

Вътрешният министър допълва, че "както пред гроба на великия Делчев в храма „Св. Спас”, така и на граничните пунктове, македонската полиция бе на висота на своите задачи и успешно се справи с това събитие от най-висша степен от гледна точка на сигурността - класически пример как действа една полиция от европейско ниво".

Спасовски благодари на гражданите, медиите и новинарите, които са проявили разбиране и по възможно най-професионалния начин са допринесли за достойно честване на великия Гоце Делчев.

Вчера Външното ни министерство определи отношението на Македония като "унизително и недопустимо".

"Има информация за упражнено насилие от страна на граничните власти на Северна Македония. Същевременно в Скопие беше направен крайно изненадващ, но неуспешен опит да се ограничи числеността на българската официална делегация по време на нейното поклонение в църквата „Св. Спас", съобщиха също от МВнР в събота.

Още по темата

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови