Македония задържа трима българи. Обвинява ги, че са се държали нагло и агресивно с полицаи (обновена)

На тримата мъже е забранено да влизат в Северна Македония три години

OFFNews 05 февруари 2023 в 09:22 4797 5

Виктор Стоянов

Снимка Стопкадър: бТВ

Виктор Стоянов

Трима българи са били задържани от властите в Северна Македония заради "агресивно поведение спрямо македонските полицаи" и митничари на ГКПП "Деве баир" вчера в опит да влязат в страната. Задържаните мъже са били подложени на физическо насилие от страна на македонските полицаи.

Това стана ясно от думите на председателя на фондация "Македония" Виктор Стоянов пред бТВ. 300 евро е гаранцията им, за да бъдат пуснати и им е забранено да влизат в страната в следващите три години.

От МВР в Северна Македония съобщиха за ареста на тримата български граждани - 35-годишният Г.З., 50-годишният А.Х. и 54-годишният Р.Х. Те са били задържани около 12:45 ч. вчера, след като "вербално, нагло и неадекватно с най-унизителни думи, а после и физически са се опитали да нападнат извършващите служебни действия полицейски служители".

Държани са 6 часа с белезнизи в полицията в Крива паланка. Били са бити, освободени са след полунощ, като са заплатили общо 1 700 евро със съдебните разноски, разказа адвокатът им, цитиран от БНР. 

"Сутринта се бяхме събрали около 10 автомобила на границата. Всички се бяхме уговорили да отидем на честването на Гоце Делчев. След като пристигнахме на границата разбрахме, че системата на пункта от страна на Северна Македония не работи. Пет часа границата беше затворена", обясни Виктор Стоянов през бТВ тази сутрин. 

Той добави, че в това време е станала огромна опашка от коли, имало е дори и автобуси, които са редовни линии между двете страни. По думите му не е допустимо дори и техническа да е причината, тя да се случва на една държава, която е кандидат за ЕС.

Стоян коментира и официалното съобщение на властите в Македония, че само на влизане в страната системата не е работела. "В крайна сметка сградата, през която преминава движението е една. Как от едната страна има електричество, а от другата страна няма? Очевидно това беше провокация от страна на официалните власти в Северна Македония, с цел да провалят съвместното честване на нашия общ революционер Гоце Делчев", добави той.

Вчера Външното ни министерство определи отношението на Македония като "унизително и недопустимо".

"Има информация за упражнено насилие от страна на граничните власти на Северна Македония. Същевременно в Скопие беше направен крайно изненадващ, но неуспешен опит да се ограничи числеността на българската официална делегация по време на нейното поклонение в църквата „Св. Спас", съобщиха също от МВнР в събота.

"Когато са започнали да пускат автомобилите с щателни проверки, са започнали на всички български граждани да им дават документ, че са заплаха за националната сигурност. Става дума за десетки хора. Аз се погрижих да събера документите със съгласието на хората, за да ги изпратя на външното ни министерство, а след това да се предоставят и на Европейската комисия", разказа Стоянов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

6

редовно четящ

05.02 2023 в 11:25

Фондация Македония явно цоца рублички. Затова кремълските л@йн@мети скочиха да защитават п@серк@вците.

15914

4

поп Дръвчо

05.02 2023 в 11:02

dolivo, дай да видим как и на руската агентура в България да резнем парите.

Щото тия тримата са били на Копейкин хора.

-970

3

Сценария " Украйна" у нас. Така беше когато празнуваха 09 май в 2014- 2015.

22547

2

dolivo

05.02 2023 в 09:35

Като ти кажат че не те искат, временно няма да ходиш, докато руската агентура поспре и свърши парите

Така се премахва горивото от емоционални , разпалени от користни агенти събития

Назидаване и натиск никъде няма да доведе, това си е тяхната територия. С член от семейството така ли се саморазправяте, ако не се държи добре?

22547

1

dolivo

05.02 2023 в 09:33

Съществуват нагли и груби българя, така е

Че и паричките обичат, ей глей по форума каква смрад е