В Удмуртия гръмна завод, в който сглобяват ракетите Искандер-М

OFFNews 05 август 2023 в 09:47 14860 4

ракета
Ракета Искандер-М.

В руската автономна област Удмуртия на 4 август, петък, е избухнала експлозия във Воткинския машиностроителен завод. Гръмнал е цех номер 95. Това се съобщава в Телеграм канала "Удмуртия срещу корупцията".

Отбелязва се, че първоначално се е предполагало, че атаката е осъществена с дрон, но по-късно се установило, че е избухнало взривно вещество, поставено в бронирана капсула вътре в завода. 

"Една от сградите, в които се сглобяват ракетите "Искандер" за войната в Украйна, е повредена. Никой не е сериозно ранен в резултат на експлозията", каза източник от предприятието.

Според други информатори обаче целият производствен цех е бил унищожен.

В коментарите под съобщението местните жители пишат, че цехът е бил секретен и работниците са били без мобилни комуникации, така че местните хора се съмняват, че няма жертви в резултат на експлозията. Димът от експлозията се е виждал на километри разстояние.

По-късно от завода официално коментираха извънредната ситуация.

"Днес (04.08.2023 г.) на територията на производствената площадка на АО "Воткински завод" се задейства оборудване, придружено с взривове и дим. Никой от служителите на предприятието не е пострадал. Няма опасност за живота и здравето. Подразделенията на предприятието работят нормално“, се казва в съобщението.

Според данни от открити източници заводът във Воткинск, произвежда ракети Топол-М, а през 2006 г. започва масово производство на ракети Искандер-М.

На 2 юни 2022 г. предприятието беше включено в санкционния списък на САЩ заради руската инвазия в Украйна. То е и в санкционните списъци на Япония, Украйна, Швеция и ЕС заради производството на ракети и боеприпаси за комплексите „Искандер“ и „Точка-У“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3251

4

динозавър

07.08 2023 в 23:39

Грешка. Заводът бил във ВоДкинск. Това обяснява всичко. Водкаджиите изпили по литър водка и дали фира.

12078

3

edin slep

05.08 2023 в 18:21

Оркистан дами и господа, винаги няма жертви и разрушенията се незначителни, а после я корабът е потънал и повечето екипаж е заминал с него на дъното, я подводницата си остава на дъното, я мостът е разрушен, я цехът е капут ...

-1974

2

Владè

05.08 2023 в 12:12

Удмуртия,майор Майор Майор Майор,цар пушка,цар л@@@@@р,БРИКСОТ,Бужумбура и Россия (кпсс братушки) могат да разкажат игръта на всички , дет' си искат.
Удмутски талер, голденов талер, багатсва,напрьедук и Москвич за всички над 76 години.
Дарявам всичко на партийната ядка на село Гов@@@@@о и тичам за Москвич в Удмуртия.

135

1

Far Rider

05.08 2023 в 10:01

Отлична новина! А щом цехът е с номер значи е секретен. И аз съм работил в цех само с номер и ограничен достъп.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки