В Турция искат 7 г. затвор за репортер, снимал протестите

21 юли 2013 в 09:27 3286 5

Протести в Турция, площад
Протести в Турция, площад "Таксим". Снимка: EPA/БГНЕС

Прокуратурата в Турция поиска до 7 години затвор за фоторепортер, снимал протестите.

24-годишният италиански журналист Матиа Чичиатори е бил задържан на 6 юли на един от масовите протести в Истанбул. Той е бил разпитан, освободен и изгонен от страната, съобщава телевизия CNN Türk, цитирана от "Фокус".

На 6 юли в Истанбул са били задържани 59 души. Прокурори са изготвили обвинителния акт срещу 20 от тях. Те опитали да влязат на пл. "Таксим" в парка "Гези". Обвинени са, че са оказали съпротива и са възпрепятствали властите да изпълнят задълженията си.

„Шегувате ли се? И какво сега – ще дойдат да ме приберат със специален вертолет? Аз правех там само снимки. Безумни твърдения.” Така реагира италианският фоторепортер Чичиатори пред турската информационна агенция Догу хабер ажгансъ (ДХА), щом научи за обвинителния акт срещу него.

Чичиатори работи за частна фотографска агенция в Италия. Той пристигнал в Истанбул на 22 юни, за да отразява масовите протести.  На 6 юли, когато е задържан, идва на протеста по призив на Платформата за солидарност „Таксим”, посочи още телевизионният канал CNN Türk.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови