Нови сблъсъци с полицията на "Таксим", 12 журналисти са ранени

Вероника Шербанова 07 юли 2013 в 15:26 2204 0

Протести в Турция, Снимка: EPA/БГНЕС
Протести в Турция, Снимка: EPA/БГНЕС

Полицията в Истанбул използва за пореден път сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне протестиращите на „Таксим“ в събота вечерта. Около 60 души са арестувани, а 12 журналисти са ранени, съобщиха световните медии.

Няколко хиляди души се включиха в демонстрациите в центъра на Истанбул въпреки предупрежденията, че протестът е незаконен и събралите се ще бъдат разпръснати.

Паркът „Гези“ е отцепен от полицията от средата на юни. Демонстранти са опитали да стигнат до парка, което е довело до сблъсъци с полицията.

Около 60 души са задържани след протеста в събота. Сред тях има двама журналисти, както и един чужденец, като неговата националност не е известна.

Полицията категорично няма да разрешава създаването на палаткови лагери и провеждането на незаконни демонстрации на площад „Таксим“, заяви вътрешният министър на Турция Муаммер Гюлер.

Полицията има готовност при необходимост да използва водни оръдия и сълзотворен газ, както и други средтсва, разрешени от закона, посочи Гюлер.

Протестите на „Таксим“ са вече по-малобройни. Въпреки това обаче всяка събота в продължение на три седмици хиляди хора излизат на площада, като настояват за правосъдие за убит от полицай протестиращ.  

Съд в Истанбул реши, че проектът за строеж в парка "Гези" е незаконен. Въпреки това все още има възможност за обжалване на по-висша инстанция. 

Планираният строеж на търговски център на площад "Таксим" стана причина за протеста, при който загинаха 6 души, а хиляди бяха ранени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки