Турската полиция напада протестиращи без предупреждение

Лилия Христова 09 юли 2013 в 11:33 3259 2

Турската полиция напада протестиращи без предупреждение
Турската полиция напада протестиращи без предупреждение

Снощи униформени отново нападнаха протестиращите в Турция със сълзотворен газ и водни оръдия, когато се опитаха да влязат в парка "Гези".

След като беше затворен в продължение на 3 седмици, обновеният парк беше отворен, но само няколко часа. По-късно полицията отново забрани достъпа на протестиращи до него. Органите на реда обградиха парка и разпръснаха хората, които се разхождаха там, а след това изтласкаха с водни оръдия протестиращите към бул. "Истиклял".

Пред журналисти протестиращите разказаха, че полицията ги атакувала без предупреждение и определиха намесата и като жестока и неправомерна. При акцията са арестувани 32 души, от които някои са членове на сдружение "Солидарност за Таксим", инициатор на антиправителствените протести, както и генералният секретар на камарата на медиците в Истамбул.

В 22:00 часа снощи от "Солидарност за Таксим" дадоха пресконференция, на която изявиха недоумението си за причините за ареста на техни членове и какви обвинения ще бъдат повдигнати срещу тях. Също така те обърнаха внимание и на действията на валията на Истамбул Хюссеин Авни Мутлу, който оповести официално, че паркът "Гези" е открит за свободно посещение и само няколко часа по-късно се отметна от думите си. От солидарната платформа иронично подметнаха, че абсурдните действия на турските власти, са дойстойни да влязат в Книгата за рекордите на Гинес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!