В Танзания няма да се ваксинират срещу COVID-19, здравните власти препоръчват инхалации

Президентът Джон Магуфули твърди, че Бог е премахнал коронавируса от страната, Църквата и правителството настояват за въвеждането на мерки

OFFNews Последна промяна на 02 февруари 2021 в 13:56 4392 0

Танзанийското министерство на здравеопазването съобщи, че няма планове да приеме ваксини срещу COVID-19 само дни след като президентът на страната с 60 милиона население изрази съмнения относно ваксините, без да приведе доказателства, предаде Асошиейтед прес.

Здравният министър Дороти Гуаджима заяви на пресконференция в столицата Додома, че министерството няма планове да приеме ваксини срещу COVID-19. По думите й Танзания е в безопасност. На презентация, по време на която тя и останалите присъстващи не носеха маски, тя призова гражданите да подобрят санитарните практики, включително да използват дезинфектанти, но препоръча и парната инхалация, която обаче е отхвърлена от здравните експерти в останалия свят като начин за убиване на коронавируса.

Главният държавен фармацевт Фиделис Мафумико предложи също използването на билки за лечение на COVID-19, без да конкретизира.

Правителството на Танзания беше остро критикувано за подхода си към пандемията, отбелязва АП. От април м.г. то не е съобщавало актуални данни за заразените с коронавирус, след обявения тогава брой от 509 души.

Ръководителят на клона на Световната здравна организация за Африка миналата седмица призова Танзания да публикува данни за заразата, а директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в Африка каза, че "ако не се борим срещу това единно на целия континент, сме обречени".

Президентът на Танзания Джон Магуфули, който открай време твърди, че Бог е премахнал COVID-19 от Танзания, миналата седмица заяви, че ковид ваксините са "неуместни" дори когато първите доставки започнаха да пристигат в Африка. Правителствените институции и църквата обаче настояват за предпазни мерки.

Макар да е трудно да се прецени нивото на зараза в Танзания, тази седмица водещата опозиционна партия Алианс за промяна и прозрачност ДВазалендо"(Alliance for Change and Transparency - ACT Wazalendo) обяви, че партийният лидер Сеиф Шариф Хамад, вицепрезидент на полуавтономния островен регион Занзибар, е лекуван отCOVID-19.

В последния си доклад, въз основа на обиколка на място, американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията заявиха, че нивото на COVID-19 в Танзания е "много високо". Агенцията не даде подробности, но препоръча да не се пътува до тази източноафриканска държава

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови