В Судан подписаха споразумение за преход към гражданско управление

OFFNews 17 август 2019 в 18:11 1585 0

Снимка БГНЕС

В Судан подписаха споразумение за преход към гражданско управление, съобщи TACC, цитирана от Агенция "Фокус".
Преходния военен съвет и ключовите опозиционни сили на страната от Алианса за свобода и промяна подписаха основните политически документи - конституционната декларация и споразумението за преходен период.

Церемонията по сключване на политическото споразумение се проведе по-рано в Хартум в присъствието на голям брой чуждестранни гости от арабски и африкански държави, както и представители на ЕС и Африканския съюз. Както заяви председателят на Комисията на Африканския съюз Муса Факи Махамат, „сключването на споразумението е отговор на стремежите и исканията на хората“.

Според Садик ал Махди, постоянен ръководител на най-старата опозиционна партия на Судан Ал-Ума ("Нацията"), "тези документи са важна стъпка по пътя към прехода на страната към гражданско управление и са исторически".

Споразуменията бяха предшествани от месеци трудни преговори между страните, които поради непрекъснатите противоречия редовно блокираха и в крайна сметка доведоха до дълбока политическа криза в страната. Армията и опозицията се обвиняваха взаимно в опит да узурпират властта и неспособността да водят адекватен диалог. В крайна сметка с посредничеството на Етиопия и Африканския съюз страните най-накрая успяха да постигнат съгласие и да изработят взаимно приемлива формула за управление.

Конституционната декларация, парафирана от страните на 3 август, определя основните принципи на преходния период в страната и е основната законодателна основа за постепенното прехвърляне на властта от военни на граждански сили. Документът описва основните органи и принципите на взаимодействие между тях. Окончателният проект на Преходното споразумение, договорен на 17 юли, също беше подписан.

Една от ключовите разпоредби на документите е създаването на Суверенния съвет, който ще се състои от 11 представители. В него ще бъдат включени петима души от Военния съвет, както и петима цивилни, които ще бъдат избрани от Алианса за свобода и промяна. Последният човек трябва да бъде одобрен и от двете страни. След сформирането на Суверенния съвет, който ще действа най-малко три години, преходният военен съвет трябва да бъде разпуснат. Освен това вече е известна основната кандидатура за поста на министър-председателя Това е Абдула Хамдук, икономист и бивш изпълнителен секретар на Икономическата комисия за Африка на ООН, който има всички шансове да стане премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови