В Русия гласуват за парламент

OFFNews 04 декември 2011 в 16:10 1365 0

В неделя в Русия се провеждат избори за долната камара на парламента - Държавната дума. Според последните социологически проучвания партията на премиера Владимир Путин "Единна Русия" ще спечели отново вота, но ще намали мнозинството си в парламента - от сегашните 315 мандата в 450-местния парламент тя може да остане с 252-253.

Около 110 млн. руснаци имат право на глас за да изберат състава на 450-местната долна камара на парламента - Държавната дума, предават световните агенции. Партията на премиера Владимир Путин, "Единна Русия" е сочена за фаворит на днешните избори. Според проучванията още три партии ще получат места в руската Дума. Това са Комунистическата партия на Генадий Зюганов, Либералдемократите, водени от Владимир Жириновски, и умерената лява партия "Справедлива Русия". Другите партии, които ще участват в изборите, са "Яблоко", "Патриотите на Русия" и "Справедливо дело", но допитванията показват, че те едва ли ще преодолеят 7-процентния праг за влизане в парламента. Към 12 часа местно време (10 ч. българско) избирателната активност бе едва 11,2%.

Репетиция

Парламентарните избори могат да се приемат като генерална репетиция за президентския вот през март догодина, тъй като ще проверят нагласите на населението и ще определят подхода на тандема Медведев-Путин. "Колкото по-убедителен е резултатът на 4 декември, толкова по-сигурна и солидна ще е победата на изборите през март следващата година", заяви самият Медведев в края на тази седмица."Той не губи властта, но осъзнава, че губи хората", казва пред Ройтерс анонимен източник, близък до Путин. "За руснаците имаше много ползи, когато Путин дойде на власт. Сега обаче те виждат как изолацията на Русия расте, страната не може да се изправи на краката си и усещат, че са били измамени", коментира пред Ройтерс политическият анализатор Дмитрий Орешкин. "Единна Русия" ще спечели тези избори, но в средносрочен или дългосрочен план разочарованието ще продължава да расте и легитимността на властите ще се разколебава, ако не се направят промени", допълва Орешкин.Агенция Ройтерс припомня, че макар и да остава най-популярният политик в Русия, Путин е със значително по-нисък рейтинг - 67% според най-новото проучване на "Левада център", далеч под внушителните 80 на сто през 2010 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови