В Русия е предотвратен терористичен акт на Ислямска държава

OFFNews 26 юни 2019 в 12:40 2703 0

Терорист от ИДИЛ, Русия

Снимка РЕН тв

Федералната служба за сигурност на Русия съобщи за ликвидиран терорист от Ислямска държава, подготвял нападение в Саратов.

При задържането той е оказал въоръжена съпротива и е бил неутрализиран от спецчастите, се посочва в прессъобщението, цитирано от руските агенции. Заловен е в гараж на жилищна кооперация, оборудван като лаборатория за синтезиране на взривни вещества, открити са всички необходими материали за самоделни взривни устройства.

Иззети са огнестрелни оръжия и боеприпаси, готови самоделки и компоненти за изготвянето им. Терористът е планирал нападение на места, където масово се събират хора. Той е положил клетва пред главатарите на Ислямска държава и е действал по техни указания. При операцията не са пострадали бойци от руските спецчасти, нито граждани.

Преди около седмица Съветът за сигурност на Русия обяви, че терористите от Ислямска държава повече не призовават поддръжниците на групировката да пътуват за Сирия и Ирак за участие в бойни действия, припомня Интерфакс.
„Ако преди призоваваха за присъединяване към частите на групировката в Ирак и Сирия, те сега им препоръчват да остават в страните, където пребивават, за продължаване на джихада“, посочва зам.-секретарят на Съвета за сигурност Юрий Коков на конференцията в Уфа.

Според него по света расте броят на „спящите“ терористични групировки, което поставя под заплаха страните, в това число и тези от ЕС. „Още в началото на годината се извършиха терористични нападения в Холандия, Норвегия, Испания и Франция. Това потвърждава сериозността на предишните изявления на лидерите на групировките за планираните и предстоящи нападения в Европа“, коментира Коков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews