В Румъния осъдиха депутат бивш министър за корупция

OFFNews 15 октомври 2014 в 19:11 1823 3

Мирон Митря.

Снимка Мesagerdeconstanta.ro.

Мирон Митря.

Румънският съд осъди на 2 години затвор за корупция Мирон Митря, депутат от управляващата Социалдемократическа партия, съобщават румънските медии.

Депутатът и бивш министър на обществените работи, транспорта и жилищата през 2000-2004 г. е обявен за виновен по обвинение, че е взел подкуп от 520 хил. леи под формата на строителни дейности, извършени в дома на неговата майка. 

Срещу подкупа Митря трябвало да остави Ирина Паула Жиану като заместник-инспектор в Държавния инспекторат по строителство, а по-късно да я направи и негов шеф. Присъдата на Митря е окончателна.

Самата Жиану беше осъдена на 5 месеца затвор за даване на подкуп. Преди да бъде назначена на постовете в държавната институция, тя е била вицепрезидент и акционер в компаниите, извършили ремонта на дома на майката на Митря. Друг обвиняем по същото дело - бившият главен архитект на кметството в град Волунтари Николае Попеску - е получил присъда от пет месеца затвор за фалшифициране на документи и още два месеца - за фаворизиране на нарушителя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!