В кипърска банка унищожили документи, уличаващи виновните за банковата криза

Вероника Шербанова 04 април 2013 в 12:13 1499 0

Най-голямата кипърска банка Bank of Cyprus, Снимка: ЕПА
Най-голямата кипърска банка Bank of Cyprus, Снимка: ЕПА

В Bank of Cyprus са били унищожени документи, свързани със скандалното купуване на гръцки държавни облигации, което почти срина банковата система в Кипър, съобщи ИТАР-ТАСС.

Документите, пазени в електронен вариант, са били унищожени, за да не може започналата работа комисия за разследване на финансовата криза в страната да установи кои са виновните за източването на банките. Това става ясно от доклад на международната компанията Alvarez & Marshall, която извършва одит на двете най-големи кипърски банки – Bank of Cyprus и Laiki.

Документите са били доказателство за безотговорно закупуване на гръцки държавни облигации, одобрено от директорите на двете банки. Bank of Cyprus не е предприела необходимите мерки за намаляването на рисковете. Банката не е упражнила и достатъчен контрол, твърдят от Alvarez & Marshall.

Хората, които са унищожили документите могат да бъдат подведени под съдебна отговорност, обясниха от компанията. Докладът вече е предаден на главния прокурор и на парламента в Кипър.

В същото време стана ясно, че финансовото министерство на Кипър е удължило с три дни срока, в който ще са валидни ограниченията върху банковите сделки. Причината за това е, че рискът от изтичане на капитали от Кипър все още е твърде голям, посочи новият финансов министър Харис Георгиадис.

Лимитът за теглене на пари в брой е 300 евро на ден от един човек. Остава в сила и забраната за осребряване на чекове, плащания в брой и парични преводи в чужбина.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови