Кипър ще разследва причините за финансовата криза

Елица Мартинова 02 април 2013 в 13:26 1822 0

Кипър ще разследва причините за финансовата криза, Снимка: БГНЕС
Кипър ще разследва причините за финансовата криза, Снимка: БГНЕС

Властите в Кипър започват съдебно разследване, което да установи причините за тежката финансова криза, заради която страната поиска спасителен заем от еврозоната.

Разследването ще се води от трима съдии – Георге Пикис, Янакис Константинидес и Панайотис Калис.

Президентът Никос Анастасиадис призова съдебния състав да разследва приоритетно него и семейството му, след като вчера гръцко издание писа, че роднини на държавния глава са изтеглили милиони, преди банките в страната да бъдат преструктурирани.

Разследването ще проучи списък с политици и бизнесмени, които в периода между 2007 г. и 2012 г. са получавали заеми от банките в Кипър.

В понеделник медиите на острова извадиха списък със 132 лица и фирми, които са прехвърлили парите си зад граница, преди банките да бъдат блокирани. Изданията съобщават, че в двете седмици преди 15 март, когато еврозоната обсъди спасителния заем, от страната са изтеглени над 700 милиона евро.

Междувременно международните кредитори на Кипър смекчиха условията по кредита и дадоха на островната държава повече време за изпълнение на условията по заема.

МВФ, ЕС и ЕЦБ удължиха срока, в който Кипър трябва да постигне първичен излишък от БВП в размер на 4%, от 2016 г. на 2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!