US авиомениджъри вещаят катастрофални последствия заради 5G

OFFNews Последна промяна на 18 януари 2022 в 08:27 1537 0

Мениджъри на американски пътнически и товарни авиопревозвачи предупреждават, че пускането в експлоатация на 5G технологията може да доведе криза с „катастрофални“ последствия. Американските компании AT&T и Verizon се готвят да пуснат 5G услугите в сряда.

В писмо до администрацията на президента Джо Байдън, цитирано от Ройтерс и Агенция Франс прес, мениджъри от авиокомпании като American Airlines, Delta Airlines, United Airlines, както и UPS и FedEx казват, че разпространението на услуги по 5G мрежата може да направи значително много самолети с големи размери неизползваеми и това да окаже влияние на десетки хиляди.

По-рано Федералната администрация по авиация (FAA) предупреди, че пускането на новата технология може да доведе до потенциална намеса в работата на уредите на самолети като висотометри и да окаже влияние в случаи с намалена видимост.

AT&T и Verizon миналата година, след като спечелиха право да пуснат 5G технология, се съгласиха да създадат буферни зони около 50 летища. Те също се съгласиха да забавят пускането до тази сряда.

Авиокомпании призовават 5G технологии да има навсякъде освен на около три километра от писти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови