Урсула фон дер Лайен встъпва в длъжност днес

OFFNews 01 декември 2019 в 11:15 1388 0

Новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен встъпва в длъжност днес, утре на първия официален работен ден тя заминава за климатичната конференция на ООН в Мадрид, съобщи "Политико".

В сряда Европейският парламент одобри Фон дер Лайен и екипа ѝ от 15 мъже и 11 жени. Комисарите ще започнат своята работа месец по-късно от очакването, след като Европарламентът отхвърли трима от първоначалните кандидати на новия председател – от Румъния, Унгария и Франция.

Преди гласуването в сряда тя представи пред Европейския парламент основните си политически приоритети, сред които са засиленото внимание върху дигитализацията и технологичните въпроси, нови опити за засилване на сътрудничеството в ЕС по икономически и финансови въпроси и за подсилване на външнополитическите инициативи.

Урсула фон дел Лайен е одобрена с 461 гласа "за", 157 "против" и 89 "въздържал се". За пръв път Комисията няма да може да разчита на коалиция на мнозинството на само две групи – дясноцентристката Европейска народна партия и лявоцентристката Социалисти и демократи.

Фон дер Лайен и екипът ѝ ще насочат вниманието си към трудните преговори за бъдещите търговски отношения.  В новата Еврокомисия българският еврокомисар Мария Габриел ще отговаря за "Иновации, наука, култура, образование и младеж". Първоначалното име на ресора ѝ е "Иновации и младеж", но в сряда Фон др Лайен обяви промяната, която се наложи след настояване от Европейския парламент

В петък ръководството си смени и Европейския съвет. Начело застана бивщият белгийски премиер Шарл Мишел. Доскоро ръководилият срещите на държавните и правителствени ръководители Доналд Туск беше избран по-рано този месец за президент на Европейската народна партия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови