Уошингтън Поуст: САЩ дават нови оръжия, с които Украйна да си върне Крим и Донбас

Новата техника ще позволи на ВСУ да премине през минните полета пред руските позиции

OFFNews 23 август 2022 в 15:27 15325 4

Нови оръжия
Съединените щати изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна, които ще позволят на ВСУ да бъдат по-добре подготвени за борба с руските нашественици в близък бой.

Съединените щати изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна, които ще позволят на ВСУ да бъдат по-добре подготвени за борба с руските нашественици в близък бой.

Решението може да означава, че Киев и неговите съюзници виждат възможност да си върнат загубените позиции след седмици на артилерийски двубои по фронтовата линия, пише Уошингтън Поуст.

Новият пакет от помощи е първата стъпка за преодоляване на недостига на оръжия, от които украинските сили ще се нуждаят, за да контраатакуват, особено в минираните райони пред руските позиции. Успешната офанзива предполага възможност за атака от различни разстояния.

Помощта на стойност близо 800 млн. долара ще включва 40 бронетранспортьора, оборудвани с валяци, които помагат за взривяването на мините, както и по-леки гаубици, които са по-лесни за придвижване от по-мощните единици, които САЩ вече изпратиха.

Помощта ще обхване и безоткатни оръжия с обсег от няколкостотин метра и ракетни установки, ограничени до разстояние по-малко от 5 км, което е много по-малко от сегашното разстояние между украинските и руските части на много места.

"Разминирането е наистина добър пример за това как украинците ще се нуждаят от тези способности, за да могат да придвижат силите си напред и да си върнат територията. Тези възможности увеличават мобилността на украинците в трудна ситуация, особено в Южна Украйна", заявиха от Пентагона.

Роб Лий, старши сътрудник в Института за външнополитически изследвания, смята, че тази помощ за Пентагона не е доказателство за бъдеща офанзива. В крайна сметка някои от оръжията могат да имат и други приложения: например бронираният автомобил MRAP не е идеален за близък бой.

На 20 август Вашингтон официално обяви нов пакет от помощи за ВСУ, който включва боеприпаси HIMARS, за първи път безпилотни летателни апарати ScanEagle, HARM, Javelins и други високоскоростни противорадарни ракети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

4

поп Дръвчо

25.08 2022 в 11:37

Вежди, да знаеш случайно някой да продава 777 гаубица?

Много ми трябва. Боеприпаси имам откъде да купя.

3767

2

Име на профила

23.08 2022 в 20:20

ти обаче верно си лунатик