''Унищоженият'' от руснаците Patriot се върна на бойно дежурство в Киев

OFFNews 19 май 2023 в 08:58 6863 8

Снимка

След твърденията на Русия за унищожен Patriot, мрежата реагира на връщането на комплекса в бойния строй със забавни мемета.

Зенитно-ракетният комплекс „Patriot“ на ВСУ, за който Москва се похвали, че е унищожила с попадение на ракета „Кинжал“ е ремонтиран и готов за бой, съобщи на пресконференция в Министерството на отбраната на САЩ говорителката на Пентагона Сабрина Сингх.

Репортер зададе на Сингх въпрос за типа снаряд, който е ударил американската система за ПВО в Киев и за състоянието на комплекса. „За повече подробности относно самия „Patriot“ бих ви насочила към украинците. Това, което мога да потвърдя е, че една система „Patriot“ беше повредена, но вече е поправена и е напълно възстановена и работеща. Но за нещо допълнително, бих ви насочил към украинците“, заяви Сингх, цитирана в стенограма от пресконференцията на сайта на МО. На допълнителни въпроси дали САЩ са оказали дистанционно помощ в ремонта на комплекса, говорителката уточни лаконично и без да влиза в подробности, че в хода на обучение на украинския персонал американците са предоставили нужната помощ на ВСУ, но също така са оказали и съдействие при отстраняването на последиците от инцидента на 16 май.

Според допълнителни информации по случая комплексът е в действие на бойно дежурство в Киев, а щетите, които една от установките за изстрелване на ракети е получила при атаката на 16 май са били причинени от останки от свалена руска ракета.

С официалното изявление на Пентагона САЩ опроверга пропагандния наратив на Кремъл, който твърдеше в руските официални агенции, че хиперзвукова ракета Х-47М Кинжал е унищожил с един удар радарна станция и пет пускови установки „Patriot”. На практика това не е възможно, тъй като системата се състои от шест елемента, разположени един от друг на значително разстояние.

В сряда вечерта на руснаците извършиха най-мощната ракетна атака срещу Киев от избухването на войната. Украинските системи за ПВО се справиха блестящо с това въздушно нападение, за което Кремъл използва шест ракети Х-47M2 Кинжал, девет 3M54-1 Калибър, три С-300/С-400 и шест дрона Shahed. Украинската ПВО в Киев, която включва в частност комплексите Patriot, IRIS-T и не само успя да свали всички изпратени срещу столицата руски средства за въздушно нападение.

Поразени бяха дори гордостта на Владимир Путин – ракетите „Кинжал“, за които години на ред се тръбеше, че са нещо уникално, способно да пробие всички най-модерни системи за ПВО в света. В сряда се оказа, че дори при използване на 6 „Кинжала“ срещу една цел, руското супер-оръжие може да бъде неутрализирано.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

8

6екеr4о

19.05 2023 в 14:40

Уважаеми Хорс,
за послъгването сте прав, но украинското такова си е направо симпатично!

В началото на инвазията украински момчетии бяха сглобили видео, в което уж Михаил Горбачов, този руски титан - Царство му Небесно, с тежки думи е осъдил нахлуването в УкраИна.

В това видео бяха използвани архивни кадри с Горби, но самото осъждане бе преразказано от двайсетина годишен момчурляк, въпреки всичко умрях от кеф!!!

705

7

Деспин Митрев

19.05 2023 в 10:57

"щетите, които една от установките за изстрелване на ракети е получила" То и напълно да е унищожена една от установките на комплекса, повредата е в това, че е намален капацитета му, но дори си остава на бойно дежурство. Два пейтриъта за Украйна са твърде малко. Трябва да има по два за всеки голям град и поне по един за местата със съсредоточена бойна техника. За съжаление, това не е възможно по много причини. Пейтриът все пак е фронтови ПРО комплекс, възможностите на един ракетен крайцер от системата Иджис е в пъти над възможностите на Пейтриът. Ако трябва цяла Украйна да се пази само от две единици, не знам дали и два крайцера Иджис ще са достатъчни. Още при първите ракетни нападения срещу Лондон се ползват тактики на неравномерен обстрел - ту малко и нарядко, ту често и по много - всякакви комбинации с цел терор и терорът е успявал, но това пък е довело и до по-сериозна намеса и от САЩ.

12407

6

Bad Horse

19.05 2023 в 10:34

не се коси, просто имам време да цъкам из нета, където наистина експерти сравняват версиите и на двете страни. Щото всички послъгват. Ама рашките направо карат през лука. Като им слушам изявленията се чудя да се смея ли или да плача...

-529

5

6екеr4о

19.05 2023 в 10:11

Уважаемият господин с прякор на кон е изключително добре информиран, доказано, а аз дори леко се срамувам, щото във форума се държа като стресирана пенсионерка с некакви много емоционални постове, извинявам се!

12407

4

Bad Horse

19.05 2023 в 09:54

Елементарно, както казах, трябват няколко ракети за да се унищожи система от няколко компонента разположени на километри един от друг. С други думи, Песков и останалата пасмина са лъжци на едро.

22548

3

dolivo

19.05 2023 в 09:41

така се раждат легендите...

-1655

2

ob1

19.05 2023 в 09:30

"шест ракети Х-47M2 Кинжал, девет 3M54-1 Калибър, три С-300/С-400 и шест дрона Shahed"
с тия сили на орките толкова резултат (два дни ремонт). Б@си излагацията! вовка, кой ще ви купува сега боклуците?