Унгария прие закона, заплашващ университета на Сорос

ОFFNews 04 април 2017 в 15:25 2979 2

Снимка CEU

Унгарският парламент прие породил полемика закон, който би могъл да доведе до затваряне на Централноевропейския университет, създаден в Будапеща през 1991 г. от американския милиардер и филантроп Джордж Сорос, превърнал се в черната овца за унгарския премиер Виктор Орбан, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Новият закон, представен на 28 март от правителството в парламента, бе приет по ускорена процедура. За него гласуваха 123 депутати, а против 38 депутати.

Законът предвижда по-специално да бъдат лишавани от лиценз чуждите университети и институти, които не разполагат с кампус в "родните" им страни.

Тази разпоредба е насочена по-специално срещу Централноевропейския университет - англоезично учебно заведение, създадено в Унгария малко след падането на комунизма, за да насърчава добрите управленчески практики, устойчивото развитие и социалната трансформация. Орбан, който открито изразява възхищението си към руския президент Владимир Путин, обвини това учебно заведение в нарушения на унгарското законодателство.
Заплахите от закриване, тегнещи над университета, породиха голямо протестно движение в последните дни. Над 900 университетски специалисти от целия свят, сред които 18 лауреати на Нобеловата награда за мир, подписаха петиция, призоваваща за оттеглянето на закона. Вашингтон отправи същото искане.

В неделя около 10 000 души протестираха в Будапеща в подкрепа на университета. Нов митинг е предвиден за по-късно днес.

Централноевропейският университет твърди, че в него са се записали 1800 студенти от 100 страни. Той е сред 100-те най-добри учебни заведения в света в категорията политически науки според класация на британската компания за оценяване в областта на образованието "Куакарели Саймъндс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8869

2

flatko

04.04 2017 в 22:31

Големият Брат не харесва образованието и се чувства застрашен от образованите хора. Защото ако всички хора са образовани, няма да има диктатори, комундели, наци-та и друга паплач и няма да има кой да крепи Големия Брат.