Украйна отмени българския като официален на местно ниво, Външно реагира

Последна промяна на 25 февруари 2014 в 01:13 12252 23

Етническо-лингвистична карта на Украйна.

Българското министерство на външните работи реагира на законова промяна в Украйна, която лишва българското малцинство в страната от възможността да използва майчиния си език като официален на регионално ниво.

Ето и цялото изявление на Говорителя на МВнР по повод отменянето на 23 февруари 2014 г. от Върховната Рада на Украйна на Закона за основите на държавната езикова политика.

"На 23 февруари 2014 г. Върховната Рада на Украйна отмени Закона за основите на държавната езикова политика. Законът предвиждаше възможността, местните съвети да предоставят статут на регионален език на съответните малцинствени езици, ако дадена малцинствена група съставлява повече от 10% от жителите на населеното място. В съответствие с този закон, в някои райони на Бесарабия, където живеят компактни български общности (Арциз, Измаил, Болград), българският език бе приет за регионален.

Във връзка с отмяната на закона министърът на външните работи Кристиан Вигенин проведе незабавно разговори с посланика на Украйна в София и с посланика на България в Киев. Министър Вигенин постави въпроса и на днешната среща в Будапеща на министрите на външните работи на страните от Вишеградската група, България, Румъния и Гърция, на която всички участници се съгласиха, че това е стъпка в грешна посока. Настоящите политически лидери на Украйна трябва да демонстрират отговорност и стремеж към приобщаване на всички групи в украинското общество, при спазването на правата на човека и върховенството на закона.

Въпросът ще бъде поставен отново от българска страна веднага след съставянето на ново правителство в Украйна, още повече като се има предвид, че досега действащият закон е приет през 2012 г. в отговор на поет към Съвета на Европа ангажимент."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.02 2014 в 18:44

Другарите да се научат, че историята е наука която не се пише от КПСС, КГБ, КОМИНТЕРНА и пр., а се базира на действително случили се събития и процеси ! В Украйна автохтонният език е Български, защото преди да се формира Русия и превъплащенията и е там е била Велика България ! На раменете и са кацнали през следващите векове редица държавности, но винаги в основата са били българите и техният език. Така, че ако Коминтерна се опита да унищожи този факт,с документи и действия, като с декрет пресели, преименува и физически прочисти нашите сънародници, останали по тези места, ИСТОРИЧЕСКИ, БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК Е ОСНОВЕН за огромна част от територията на Украйна и като такъв не може да се сравнява с турския в България. Турският език у нас е вторичен, а не автохтонен. И като така ще се говори само в къщи, дори не и по улиците и на обществени места !

26.02 2014 в 16:57

Имаме право да роптаем за орязването на вече приети права и свободи на българското малцинство там, но имайки предвид, че ние сме против същото прав на промитите потурчени българи наричащи сега себе си "български турци", то е нормално и не виждам кое е различното в случая. Може би само, че ние нашите бежанци са били наистина бежанци, а не агресори, както турците тук. Което не е малко разлика ако се замислим...

25.02 2014 в 19:59

Питам се и се мая защо еджеба под тази тема е пасивен ТОПИДИОТСКИЯ ТИМ на ГЕРБЕРЕАМИМАТОРИТЕ ДЕМОПЕДЕРАСИ. Нека да им чуем мнението за демократичността на техните идоли от НАМАЙНАДАНА, демек БАДЕРЮГИТЕ БАНДЮГИ ФАШАГИ.

25.02 2014 в 17:31

Всички които не са били в украина ,в бьлгарските раиони , пищат глупости и не знаят за какво става вьпрос.Там има раиони в които няма нито рускоговорещи,нито украини ,само българи.Но в момента с този закон Ураинската Ерада ,разделя страната ,кето е може би много добро за нас.току виж възникнала още една България,а и още нещо ,икономиката им от кого е зависима ,А ,така ,че - в Украина ще става много интересно.А за 'турския език' у нас ,извинете ,но тук имаме смесени региони.Ако това се използва от етническата партия , то ще е противозаконно.

25.02 2014 в 16:18

Аз съм сългсден с това решение.. Българите в Украйна могат да говорят в домовете си кактото и като се срещат с други бългсри,но нямат право да налагат Българският език в Украйна.. Аз съм патриот и напълно подкрепям този закон който трябва да важи и за България и по точно за тези който се опитват да наложат Турският като офцялен..!

25.02 2014 в 11:18

До 18 Виктор

Ей тъпанарино,
я ти си корегирай двойните стандарти. До одеве пищеше ,че България се турцизира, а сега само и само да си защитаваш бндеровските идоли взе да плюеш по сънародниците си и да милееш за турците в България.

Лично аз нямам нищо против всеки да си използва матерния си език в средата си.

25.02 2014 в 11:05

Двойните аршини са много удобни. Значи, българите в Украйна трябва да говорят на български, а турците в България не могат да говорят на турски?????Кво ства??

25.02 2014 в 10:46

Целта на Запада е Украинския Юг (т.е Крим и Черноморското крайбрежие) и изтока с голямата граница с Русия. Чрез умишленото обедняване и икономическо „задушаване“ на тези два региона (както Споразумението за асоциация предвижда) еврократите смятат, че ще бъдат в по-изгодна позиция, от която ще могат да подкопаят Русия.

Кристин Стоун от Обединеното Кралство, която е журналист и адвокат, както и директор на Британски комитет по човешките права и автор на редица книги,изследващи пост-съветска Източна Европа твърди, че този сценарий е добре познат и изпитан в държави като България:

- Всеки може да види как методично икономиките на държави като Полша, България, Румъния или балтийските държави бяха солидно подкопани и осакатени преди присъединяването им към Европейския съюз и последвалата масова миграция на мизерстващи хора. Сега виждаме същия сценарий в действие. Отчаяна и обезлюдена Украйна е държавата, с която ЕС иска да се асоциира. „Под палеца“ на Брюксел такава Украйна много по-лесно ще преосмисля взаимодействията си с Русия. Например, като по въпроси като базирането на руския Черноморски флот в Крим. Тези държави са нужни слаби и максимално подчинени и зависими пред Брюксел и те се превръщат в такива умишлено, за да бъде сигурно, че те никога няма да подпомогнат интересите на Русия.

25.02 2014 в 10:34

Ми то по тази логика трябва да въведем турският у нас като официален, защото са над 10%, така ли?!? Не виждам защо се обижда Вигенин и подскача толкова.

25.02 2014 в 10:19

Тези защо се обаождат , малоумници , нали и тук се прие един закон за езиците ?!?!??!?!!??!