Украйна обяви консула на Русия в Одеса за персона нон грата

OFFNews 27 април 2021 в 17:28 2422 0

Снимка pixabay

Украинското външно министерство е обявило руския консул в Одеса за персона нон грата в отговор на експулсирането от Москва на украински дипломат на 26 април, се казва в изявление на министерството във вторник.

"В отговор украинското външно министерство обявява генералния консул на Русия в Одеса за персона нон грата. Той трябва да напусне Украйна до края на деня на 30 април 2021 г.", се казва в изявлението.

Украинското външно министерство също силно протестира срещу решението на Русия да изгони украински дипломат от посолството в Москва, отхвърляйки „обвиненията, че украинският дипломат е участвал в дейности, несъвместими с неговия дипломатически статут“.

На 26 април руското външно министерство заяви, че „след хода на Украйна да обяви служител на руското посолство в Киев за персона нон грата и въз основа на принципа на реципрочност, служител на украинското посолство в Русия е обявен за персона нон грата“. Очаква се той да напусне Русия също до края на деня на 30 април.

Руското външно министерство добави, че ако Киев продължи да предприема недружелюбни действия срещу руски дипломати, Москва може да предприеме допълнителни мерки срещу украинските дипломатически работници.

На 26 април помощник на военното аташе на руското посолство в Букурещ също беше обявен за персона нон грата, съобщиха от румънското външно министерство, защото „дейностите и действията на руския дипломат противоречат на разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г.“.

След изгонване на руски дипломатически служители и санкции, които САЩ наложи на Русия, като ответна реакция Русия изгони общо 20 дипломати. Руското външно министерство определи експулсирането на руски дипломати от САЩ като "неоснователно", а наложените от санкции като "незаконни" и "антируски". 

И Чехия изгони 18 служители на руската мисия в Прага, които според чешката страна са "служители на руските специални служби на СВР и ГРУ" заради предположение, че са замесени във взривяване на военен склад.

Русия отново си върна с определяне на 20 служители на чешкото посолство в Москва за персона нон грата.

В израз на съпричастност с Чехия прибалтийските страни Литва, Латвия и Естония също изгониха общо 4 руски дипломати. 

"ЕС трябва да има по-малко тайни руски шпиони. Нашите чешки колеги хвърлят светлина върху техните безпрецедентни дейности", заяви литовският министър на външните работи Габриелиус Ландсбергис. 

Словакия също се присъедини към тях и даде една седмица на трима руски дипломати да напуснат страната.

На 22 март 2021 г. двама дипломати от руското посолство в София също бяха обявени за персона нон грата за действия, несъвместими с Виенската конвенция. Става дума за шпионския скандал, при който шестима българи - настоящи и бивши служители на министерството на отбраната и военното разузнаване, бяха задържани, защото са предавали информация на руското посолство. На 20 април и двама служители на нашата мисия в Москва бяха изгонени в отговор на това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови