Украинското МВР иска първо съд за 'кума на Путин' и после размяна за пленници

OFFNews 13 април 2022 в 10:12 2334 0

Съветникът на вътрешния министър Вадим Денисенко обясни, че Виктор Медведчук първо трябва да даде показания и за предпочитане е да получи присъда, съобщи УНИАН. 

Украинският президент Владимир Зеленски предложи размяна на задържания 'кум на Путин' и депутат Медведчук срещу украинските затворници, държани в Русия.

"Когато говорим за Медведчук, всъщност би било правилно да направим две неща: като минимум да го накараме да даде определени показания, защото той разполага с огромно количество информация за това кой и на кого е давал пари. В максимална степен беше идеално да се проведе съдебен процес възможно най-бързо", цитира Денисенко Канал 24.

Според съветника на министъра след това Медведчук трябва да бъде разменен, но "това трябва да стане, когато той се откаже от своите "изяви", уточнява Денисенко.

Вчера Володимир Зеленски заяви, че Виктор Медведчук е задържан в резултат на специална операция и пусна снимка на "кума" с белезници. По-късно украинският държавен глава предложи на Русия размяна.

Медведчук е заподозрян в държавна измяна по две наказателни дела. На 12 май 2021 г. на депутата е връчено обвинение в държавна измяна и нарушаване на законите и обичаите на войната по дело за разхищение на национални ресурси в окупирания Крим, разкриване на държавна тайна и извършване на подривна дейност срещу Украйна.

През октомври същата година Медведчук е заподозрян в държавна измяна и подпомагане на тероризма по т. нар. "дело за въглища". Става дума за разследване срещу престъпна схема за доставка на въглища от временно окупираните територии и подпомагане на терористичните организации в Луганската народна република и ДНР от страна на група украински граждани. Правоприлагащите органи започват да документират дейността на Медведчук по "делото за въглищата" още през 2016 г.

На 27 февруари 2022 г. съветникът на министъра на вътрешните работи Антон Герашченко заявява, че Медведчук е избягал от домашен арест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!