Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Украинските власти знаели, че се готвят безредици в Одеса

OFFNews 03 май 2014 в 15:15 7937 13

Снимка censor.net.ua

Сблъсъци в Одеса

Украинските власти са знаели, че се готвят масови безредици в Одеса, но въпреки това не са взели необходимите мерки за предотвратяването им. Това заяви пред Дарик главният редактор на сп. „Българите в Украйна“ Валентин Кирязов.

По време на вчерашните сблъсъци в Одеса е трябвало да има футболен мач. Затова първоначално хората са помислили, че това, което се случва, са обичайните демонстрации от страна на футболни фенове, разказва Кирязов.

Оказа се, че това е само прикритие. Някои от тези хора, които организираха случилото се, и от едната страна, и от другата страна, използваха този футболен мач като повод и така се случи тази трагедия, категоричен е Кирязов.

По думите на журналиста загиналите са много повече от това, което се съобщава от местните медии, а властите нарочно крият точния брой на жертвите. „Ужасна работа, защото подпалиха сградата на областните профсъюзни организации и там загинаха хора. Крият тази информация. Някои се хвърлиха от третия етаж, други се задушиха от липсата на кислород, допълни Валентин Кирязов.

Ранени българи няма, българи изобщо не участват. Ние сме граждани на Украйна, но понеже въпросът е национален, се дистанцираме от това, уточни Кирязов.

Днес по улиците на Одеса почти няма хора. Хората са паникьосани и не излизат в центъра на града, разказва зам.-председателят на Асоциацията на българите в Украйна Светлана Драгнева.

Градският транспорт работи, магазините работят. Основната част от жителите на Одеса са против всички тези акции. Те искат мирно разрешение на въпроса, подчерта Драгнева.

Властите бяха посочени като виновни за трагедията в Одеса и от лидера на партия УДАР Виталий Кличко. 

"За страшните събития в Одеса отговорността е преди всичко на правоохранителните органи. Те бяха предупредени за възможни провокации", категоричен е Кличко.

Той призова за незабавни кадрови промени в ръководството на полицията, както на областно равнище, така и в Министерството на вътрешните работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews