46 загинали в Одеса, обявиха двудневен национален траур (обновена)

OFFNews 03 май 2014 в 08:52 5817 30

Снимка Reuters

Сблъсъците в Одеса

Жертвите на сблъсъците между украински радикали и проруски активисти в украинския град Одеса достигнаха 46 души, а над 200 бяха ранени, съобщиха местни медии, цитирайки данни на прокуратурата в Одеса.

По-голямата част от жертвите са проруски активисти, блокирани в опожарения Дом на профсъюзите. Според местни медии 15 от загиналите са руснаци, а пет са граждани на признатата от Москва Приднестровска република.

Над 200 души са потърсили медицинска помощ по време на сблъсъците, като 20 от тях са полицаи. 77 души са приети за лечение в болница, като 25 от тях са в много тежко състояние.

Повече от 130 души са задържани по подозрение за участие в сблъсъците. Започнали са 10 досъдебни производства за участие в масови безредици, насилие срещу служители на реда, умишлено унищожаване на имущество, умишлено убийство и др.

Началникът на Главното управление на милицията в Одеска област Пьотр Луцюк беше уволнен, съобщиха от пресслужбата на вътрешното министерство на Украйна. Срещу Луцюк започва служебно разследване заради сблъсъците в Одеса.

В Одеса е обявен тридневен траур в памет на загиналите при сблъсъците. Траурът започва днес и ще продължи до понеделник.

По-късно властите в Киев обявиха двудневен национален траур за жертвите на сблъсъците в Одеса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков