Вигенин: Сигурността на газовите доставки към България е в риск

OFFNews 03 май 2014 в 13:37 3032 3

Кристиан Вигенин

Насилието в Украйна подлага на риск сигурността на газовите доставки към България, тъй като тръбата, която доставя газ до страната, минава недалеч от Одеса. Това заяви пред БНР външният министър Кристиан Вигенин.

Ако ситуацията излезе извън контрол, не е ясно доколко ще бъде гарантирана сигурността на газопреносната инфраструктура. Не искам да плаша никого, но очевидно случващото се създава или поне завишава риска от подобен сценарий, подчерта Вигенин.

Събитията в Украйна показват необходимостта от проекта „Южен поток“, но в същото време и от алтернативни източници на газ, посочи външният министър.

Вигенин определи като сполучлива идеята на полския премиер Доналд Туск за европейски енергиен съюз, който ще позволи на страните от ЕС да купуват заедно руски газ на еднаква цена.

При сблъсъците в Одеса няма загинали български граждани или хора от български произход, каза още Вигенин.
Не може да се твърди, че има непосредствена опасност за българите в Одеса, но след снощните сблъсъци има опасност насилието да се разпространи и в други населени места в областта. Ако това се случи, България ще се погрижи за българите в Украйна, подчерта Вигенин.

Случилото се в Одеса е чудовищно и подлежи на най-тежко осъждане. Настояваме за пълно разследване и никаква милост за убийците от вчера, категоричен е министърът.

Настояваме украинското правителство да изпълнява стриктно поетите ангажименти за разоръжаване на паравоенните групировки и за ограничаване на влиянието на крайната десница. Разследването ще даде повече информация, но в крайна сметка гарантирането на реда в Одеса е отговорност преди всичко на украинските власти, посочи Вигенин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!