Украинският президент: Унищожихме руска бронетехника на наша територия

OFFNews 15 август 2014 в 20:32 10182 32

Снимка president.gov.ua

Петро Порошенко.

Украинската артилерия унищожи значителна част от руската бронетехника, навлязла през изминалата нощ на наша територия. Това съобщи президентът на Украйна Петро Порошенко в телефонен разговор с британския премиер Дейвид Камерън.

Порошенко е изразил тревога, че Русия продължава да изпраща на украинска територия военна техника и въоръжение.

Руските специални служби обаче официално отрекоха твърденията на украинския президент. Федералната служба за сигурност твърди, че на границата с Украйна патрулират мобилни групи граничари, но единствено на руска територия.

ЕС ще разглежда всяко военно действие от страна на Русия към Украйна като "изключително нарушение на международното право", обявиха външните министри на съюза в обща декларация. 

Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън също изрази днес безпокойство от съобщенията, че руски военни автомобили са навлезли в Украйна и предупреди Кремъл да не използва конвоя с хуманитарна помощ като претекст за разпалване на конфликта.

След среща с Владимир Путин в Сочи финландският президент Саули Ниинистьо съобщи, че Украйна, Русия и Международният Червен кръст са постигнали споразумение за доставката на руска хуманитарна помощ за Източна Украйна.

Ниинистьо изрази надежда, че това ще открие пътя за примирие между правителството в Киев и проруските бунтовници.

По-късно от офиса на финландския президент съобщиха, че от Сочи той директно ще отиде в Киев, където ще се срещне с украинския си колега Петро Порошенко. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!