Украинският премиер предупреди за миграционно цунами и поиска още военна помощ от Германия

OFFNews 22 октомври 2022 в 21:43 5313 11

Денис Шмигал

Снимка Getty Images

Денис Шмигал

Украинският премиер Денис Шмигал предупреди за „ново миграционно цунами“, ако Русия продължи атаките си срещу гражданската инфраструктура на неговата страна, в интервю, което ще бъде публикувано в утре, предаде Франс прес.

Шмигал, който ще участва в германско-украински икономически форум в Берлин в понеделник, обвини Москва, че иска да "вкара Украйна в хуманитарна катастрофа", според откъси от негово интервю за германския неделен вестник "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг", видяно преди публикуването му от АФП.

„Ако в Украйна няма повече енергия, електричество и вода, това може да предизвика ново миграционно цунами“, каза премиерът.

Русия иска да "вкара Украйна в студена зима, в която хората могат буквално да замръзнат до смърт. Това може да доведе до планирана хуманитарна катастрофа, каквато Европа не е виждала от Втората световна война", предупреди той.

Украинският премиер ще има двустранна среща в понеделник с Олаф Шолц в Берлин и да участва с германския канцлер в икономически форум, който събира представители на германски и украински компании.

В интервюто си за германския вестник Шмигал призова също Берлин да достави нови боеприпаси на Украйна през следващите дни, за да отблъсне тя руски въздушни удари.

Украйна чака "с нетърпение" нови боеприпаси, които са необходими "веднага", каза Шмигал пред изданието и добави: "Става дума за броени дни".

Необходими са също заглушаващи сигнали трансмитери за противодействие срещу от "20 до 30 дрона камикадзе", които Русия използва срещу Украйна всеки ден, каза Шмигал и похвали наскоро доставените противовъздушни системи "Ирис-Т", които, по думите му, "вече са спасили много животи".

За възстановяването на Украйна Шмигал иска да използва руски активи, замразени в чужбина. Щетите от атаките на Русия в момента възлизат на „повече от 750 млрд. долара“, каза той.

В същото време има замразени руски активи на стойност от 300 до 500 млрд. долара, посочи премиерът. „Трябва да разработим механизъм за конфискуване на руски активи“, добави той.

След германско-украинския икономически форум в понеделник, на който президентът Володимир Зеленски ще направи видео обръщение, във вторник в Берлин ще се проведе и международна конференция за възстановяването на Украйна.

„Ще трябва да инвестираме много“ за възстановяването на Украйна, каза канцлерът Шолц в своя публикуван днес седмичен подкаст.

"Украйна не може да го направи сама, нито Европейският съюз може да го направи сам. Само международната общност, която в момента подкрепя Украйна, може да го направи. И трябва да го прави дълго време", увери той.

На конференция на експерти във вторник в Берлин освен Шолц и Шмигал ще присъства и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Володимир Зеленски ще произнесе и видео обръщение.

Във вторник Шмигал ще се срещне също с германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт за разговори за възможни нови доставки на оръжие, каза говорител на министерството пред АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

9

ob1

23.10 2022 в 09:31

Оркопоклонниците сте безкрайно долна сбирщина. Аре марш да помагате на путкинската орда, може и лада да получат родителите ви. Във вашия случай е добра замяна.

345

8

Джендо Джедев

23.10 2022 в 09:30

Пеше, то и СССР щеше да падне за 2 дни без финансирането на САЩ. Е, и тоя път ще стане така.

Абе вземи му сложи едно "к" на тоя "Перни", че така малко като Pernod излиза, а ти си по шльокавицата, не ти отива. :D

-5426

7

Бай Пешо от Перни 6

23.10 2022 в 01:21

Плаши да добара некви кинти.

-5426

6

Бай Пешо от Перни 6

23.10 2022 в 01:17

Републиканците в САЩ са надеждата на разума, без финансиране Окрайна пада за 2 дни.

318

4

Valioka

22.10 2022 в 23:07

Евроатлантик, да ти пикам и на коментарите, които са баннати след 1 ч. престой във форума... Търси си дру форум, нещастни нееден... Ама за това ти плащат, изрод...

-1655

2

ob1

22.10 2022 в 22:37

Нали? Използват всяка възможност за съпротива вместо кротко да чакат орките да ги изколят! Каква нечувана наглост от страна на украинците!
 
X

Подкастът на OFFNews