Украинският парламент призна Чечения за временно окупирана територия

OFFNews 18 октомври 2022 в 19:31 7106 2

Чечения

Снимка wikimedia

Грозни - столицата на Чечения

Върховната рада на Украйна прие резолюция за признаване на Чеченската република Ичкерия за временно окупирана от Русия територия.

В текста се казва, че Русия е извършила геноцид над чеченското население. "За" резолюцията гласуваха 287 от 351 депутати, а 64 се въздържаха.

В обяснителна бележка към документа се посочва, че Чечения се отделя от Съветския съюз през 1991 г. и обявява своята независимост под името Ичкерия. В текста се твърди, че Русия е попречила това да се случи - в противоречие с принципа за равни права и самоопределение на народите, залегнал в Устава на ООН.

Руската армия е обвинена в две военни нахлувания в Ичкерия, използване на международно забранени оръжия в Чечения и убийството на хиляди представители на чеченския народ. В резолюцията се посочва още, че руските войски са взели заложници в училището в Беслан, в резултат на което "са убити повече от 300 представители на чеченския народ" (терористичният акт в Беслан всъщност е извършен от подчинени на чеченския полеви командир Шамил Басаев, бивш министър-председател на Ичкерия; училището се намира в Северна Осетия).

В обяснителната бележка към днешното решение на Върховната рада се казва, че приемането на документа подчертава подкрепата на Украйна за стремежа на чеченския народ към независимост.

"Освен това осъждането на международните престъпления, извършени от Москва срещу чеченския народ, включително геноцида, ще допринесе за възстановяването на историческата справедливост и за призива за независимо разследване, което да накаже виновните", пише още в текста.

Ахмед Закаев, бивш министър в правителството на Ичкерия и министър-председател на правителството в изгнание, определи гласуването в Радата като историческо за чеченците и за всички народи, "потискани от Кремъл".

Нито една държава в света не е признала независимостта на Ичкерия. Реториката за правото на народите на самоопределение е използвана от Москва, за да оправдае признаването на независимостта на анексираните украински региони.

Чеченският конфликт се заражда на 25 ноември 1990 г., когато Общонационалният конгрес на чеченския народ приема декларация за суверенитета на Чечено-Ингушката автономна съветска социалистическа република и провъзгласява независимата република Нохчиче, приеименувана по-късно в Ичкерия, която не е призната от централните руски власти. Повече от две години опитите за възстановяването на реда в района са безуспешни.

Първата война в Чечения започва на 11 декември 1994 г. по силата указ, подписан на 30 ноември 1994 г. от президента на Русия Борис Елцин - "Мерки за пресичане на дейността на незаконни военни формирования на територията на Чеченската република в зоната на осетино-ингушетския конфликт".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1215

3

Lyubo

18.10 2022 в 21:41

Ама тия не са съвсем със целия си. Ако признават независимост на Чечения (Ичкерия), то тогава по същата логика признават независмостта на Крим, ДНР и ЛНР !!!

6386

2

Zlatko

18.10 2022 в 20:08

Order, нито една от бившите съветски републики не е в състава на РФ.
Дори послушния дебил Лукашенко се дърпа още.
С мъка на сърце, империята се раздели с републиките със статус - съветски, но не дават на нито една от автономните да се отдели. Преди години имаше референдум в Татарстан, с около 70% за независимост, но…….. демократична и правова Русия.