Украински Kiborg хакна клиентската база данни на Алфа банк

OFFNews 19 октомври 2023 в 15:03 2760 0

хакване

Снимка БГНЕС

Алфа банк

Украинската хакерска група Kiborg обяви в Телеграм канала си и на сайта си, че е получила достъп до данните на всички клиенти на руската Алфа банк. 

В 13:28 ч. московско време банката нарече "фалшива" новината за изтичането на клиентски данни, съобщи държавната ТАСС, като се позовава на пресслужбата на трезора.

"Данните на клиентите са в безопасност. Личните данни в материала са съставени от няколко случайни числа", заявиха от финансовата институция.

В 14:27 ч. ТАСС редактира коментара на банката. Сега той гласи:

"Това е фалшификат, няма какво повече да добавим".

Хакерите са публикували част от получените от тях данни. Те съдържат пълни имена, рождени дати, телефонни номера, както и информация за номерата на картите и сметките на близо 44 000 клиенти на банката. 

Сред клиентите на Алфа банк, най-голямата частна банка в Русия, са общо 22 млн. физически лица. Източник на "Важни истории" в хакерската група заяви, че те планират да публикуват пълната клиентска база в публичното пространство.

От банката все още не са коментирали хакването на системата и не отговориха на въпроса на журналистите дали планират да преиздадат карти на всички свои клиенти, за да не могат данните им да бъдат използвани от измамниците. Kiborg твърди, че украински шегаджия под псевдонима Евгений Волнов е успял да се обади на съсобственика на Алфа банк Михаил Фридман, който коментирал хакването на клиентската база данни така: "Е, нека си върви".

По-рано хакери от Kiborg проникнаха в базата данни на руската компания "Сирена травел" и получиха информация за пътниците на авиокомпанията, номерата на полетите и маршрутите от 2007 до 2023 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки