Турция замрази отношенията си с Франция

OFFNews 22 декември 2011 в 17:52 1471 0

Долната камара на френския парламент
Долната камара на френския парламент

Турция прекратява политическите и военните си отношения с Франция, след като долната камара на френския парламент одобри закон, третиращ като престъпление арменския геноцид от османските турци през 1915-1917 година, по време на Първата световна война. Армения благодари на Франция.

Според закона този, който откаже да признае геноцид, включително арменския, ще бъде наказан с година затвор и глоба в размер на 45 000 евро. Турция винаги е отричала геноцида, при който са избити 1.5 милиона арменци. Предстои законопроектът да бъде внесен в Сената (горната камара на парламента), където да се проведат дебати в началото на 2012 г. Вносителите на документа се надяват той да бъде гласуван в горната камара до края на февруари преди парламентарната ваканция за парламентарните избори.

Реакцията на Турция

Турският премиер Реджеп Таип Ердоган обяви, че ще бъдат предприети санкции срещу Франция. Санкциите са под формата на прекратяване партньорските договори между турските и френски компании. Специална турска делегация пристигна в Париж на 19 декември с цел да предотвратят приемането на законопроекта, а по-време на гласуването повече от две хиляди човека протестираха срещу законопроекта до френския парламент.

Часове след като гласуването в долната камара на френския парламент, Турция отзова посланика си от Франция. Дипломатът Тахсин Бурджуоглу ще напусне френската столица до петък, потвърди пред АФП говорител на посолството. Очаква се турската страна да обяви и други мерки в отговор на вота във френския парламент. След приемането на закона във Франция основните турски политически сили излязоха с обща позиция, в която го осъдиха и посочиха, че той е обида към турската история.
Турция все още твърди, че събитията от Първата световна война не са геноцид, а някои турски военни само са "отишли малко по-далече в действията си". "Турция е демокрация, не може да дискриминира страните по политически причини", заяви в отговор френският министър по европейските въпроси Жан Леонети.
Реакцията на Армения
Армения благодари на Франция. "Бих искал да изразя благодарността си на френското ръководство, парламента и френския народ, заяви арменският външен министър Едуард Налбандиан, добавяйки,  че Париж още веднъж доказа, че е ангажиран с общоприетите човешки ценности. Страните, които официално са признали арменския геноцид, са: Аржентина, Армения, Белгия, Канада, Чили, Кипър, Франция, Гърция, Италия, Ливан, Литва, Холандия, Полша, Русия, Словакия, Швеция, Швейцария, Уругвай, Ватикана и Венецуела. В САЩ 42 щата също са признали официално арменския геноцид.  
Франция е петият по големина пазар на турския износ и шестият най-голям източник на внос.  
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews