Quantcast

Турция влиза в Сирия

OFFNews Последна промяна на 17 ноември 2015 в 16:39 20459 17

Снимка Sputnik

Турската армия, подкрепяна от армията на САЩ, започва операция по връщането на контрола върху 98-километров участък от границата със Сирия.

Това съобщи американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от Reuters.

Участъкът е на запад от сирийския град Джераблус и е единственият район на турско-сирийската граница, който е под контрола на „Ислямска държава“. 

С цел да подготви масирана въздушна операция САЩ усилва присъствието си в базата Инджирлик в Южна Турция.

Засега коалицията ще се въздържи от наземна операция, макар че подразделенията на опозиционната Свободна сирийска армия ще нападне позиции на „Ислямска държава“ в подкрепа на коалицията.

Целта е да се освободят градовете Джарабулус, Аазаз и Мари.

Със започването на операцията на практика се дава началото на реализацията на плана на Турция за установяването на зона за сигурност в Северна Сирия.

Турция настояваше да бъде определен 60-километрова зона за сигурност, Брюксел обаче не беше съгласен. 

По-рано външният министър на Турция Феридун Синирлиоглу обяви решението на Анкара да започне военна операция срещу „Ислямска държава“, но не уточни каква точно операция има предвид.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.11 2015 в 14:39

Великата Османска империя! Това е мечтата на много турци-и с граници по цялото средиземноморие и цяла Европа! Като през Великолепният век.Найвните Европейци! Горките Балкански народи! Тежко на поробените! Отново средновековие, кръв и смърт. Вижте черквите в Батак, Пещера и Перущица! Съвременният башибузук с нищо не е по-добър от средновековния. Жалко, че предателите и троловете са прежалили всичко свято за своя изгода.

18.11 2015 в 10:01

Новината оставя лъжливо впечатление, имайки предвид стремежите на Турция за легализация на изис: http://chersonandmolschky.com/2015/11/14/turkey-probes-legalize-isis/

18.11 2015 в 00:57

Тази вечер гледах клип, който ужасно ме смути. На футболната среща между Турция и Гърция в Истанбул, обявиха минута мълчание в памет на жертвите в Париж. Публиката веднага започна да свирка, да вика и вее турски знамена. Имаше всичко друго, но не и мълчание. Не вярвам на нашата южна съседка и не телена ограда, а нещо като китайска стена трябваше да се изгради по границата.

17.11 2015 в 22:27

Няма какво да се лъжем, Турция иска да удари кюрдите, които на практика са единствените, които реално мачкат ИД и то по суша.

17.11 2015 в 21:26

Зона за сигурност - да бе да :) .Зона в която остатъците от терористите един ден ще се скрият и ще имат възможност от там отново да атакуват .Поредното доказателство ,че Турция и САЩ са главните радетели на ИД и Сирийската опозиция ,която си излезе не по-малка терористична организация (за тея които не искат да помнят - началото с газовите атаки в Сирия бяха именно от тях) .

17.11 2015 в 20:48

Между другото има нещо мнгоо различно между това как Русия освободи балканите и как Англия и Франция са създали Сирия и Ирак.

При руско-турските войни по една или друга причина се създават национални държави в някакви етнически естествени граници - горе долу. След това Русия доста от близо гледа ан тия държави вече 140-150 години и не допуска големи катаклизми - две национални катастрофи за нас и 4 войни ама все пак....Обаче в общи линии нямаме огромни амбиции на отделни региони да си сформират нови държави. С изключение на бивша Югославия, но тя вече се разпадна.

Ирак и Сирия много повече приличат на Югославия от колкто на Гърция, Сърбия, Румъния и България. Тия държави нямат обща религия или обща националност или дори силно доминираща националност. Просто са резнати от картата, пресичайки районите населени с еднородно население и цепейки ги между Турция, Сирия и Ирак. Това няма как да съществува в дългосрочен план.

ако не сега след 20 години пак ще има криза и тия държави ще се разпаднат. Не могат тия хора да живеят заедно. Не става такова чудо като СССР, Югославия, Ирак. Сирия...неминуемо се разпада.

Та така за туй симисля че вариантите са два - или се образуват държави нови по етническите граници или Турция просто си връща границите от преди 1-вата световна.

А за туй е важно и ЕС как точно ще се развие. Щооо съществува точно същия риск ако нещата не станат добре.

17.11 2015 в 20:37

Станой тоя проблем се решава просто - Турция и Русия в ЕС.

Няма как иначе да излезем на глава с тия хора.

Турция вероятно дълго време няма да анексира България, щото сме им прокси в ЕС. Същото важи и за Русия. ама предвид че нашите служби и армия са тоталнонеработещи руски и турски служби в момента контролират почти всичко в България. Въобще не живей в илюзии - прочети само колко турски агенти на тяхното разузнаване сме опандизвали 70-те и 80-те години по време на студената война. Сега сме разграден двор, ако си мислиш че Турция или Русия нямат агенти в България и не се бъркат ежедневно в политика, съдебна система и т.н......

Единствен вариант за мен е Труция и Русия да нямат повод и желание да ни анексират т.е. да сме от една страна на барикадата.

Иначе има вариант като Гърция да имаме стабилна армия, но не виждам как ще стане. Ние и на сегашната армия или и плащаме заплата или им купуваме пушки, ноне можем да си позволим хем да имат пушки хем и заплати. Авиация на практика нямаме. ПВО нямаме..... имаме 20-тина джипки изрелски, един транспортен самолет, два, три действащи хеликоптера и няколко дрона - това са ни въоръжените сили. А забравих имаме едно две изгнили корита, дето се водят военоморски сили.

Та с какво казваш ще спрем Турция или Русия ако им скимне да ни анексират?

17.11 2015 в 20:32


Аз до норм:


И каква е разликата като въпросната територия вече не принадлежи на страната, от която е взета?

Викаш като не е присъединена към друга страна е някак си демократично:)))))

17.11 2015 в 20:06

Има малка разлика, нито Косово, нито Ирак бяха анексирани от чужда държава, докато в Крим точно това се случи.

17.11 2015 в 20:05

Турция влиза в Сирия срещу ИДИЛ . САЩ помага . Въпрос ??? Как така Турция която е купувач на петрола на ИДИЛ ще ги нападне . Как Еддоган ще нападне тези , които днеска ги видяхме на снимка със сина му да се прегръщат .Къде са най силни ИДИЛ , къде са им позициите - по границата м/у Сирия и Турция . И как САЩ ще помагат като те са създателите на ИДИЛ . Тази новина издиша ЯКО!OFF , FUCKOFF !