Турция праща нов посланик в София, Гьокче отива в Гватемала

OFFNews Последна промяна на 27 юли 2017 в 13:08 2735 1

Посланикът на Турция в София Сюлейман Гьокче ще бъде сменен от Хасан Улусой, Анкара сменя 30 свои дипломати по света, съобщи "Хюриет", цитиран от БТА.

Улусой е сред 16-имата дипломати в списък от общо 30 посланици, които до вчера са били уведомени за новите назначения, уточнява изданието. Сюлейман Гьокче ще бъде назначен в Гватемала.

Роденият през 1966 г. Улсой е дипломат от кариерата, бил е посланик в Нигер, а освен това е бил изпращан в Нигерия, Иран, Швейцария и Съвета на Европа. Експерт е в областта на човешките права и международната сигурност, като притежава и диплома по европеистика от London School of Economics. Владее свободно английски и френски, както и немски и норвежки. 

Сред новите посланици има немалко политически назначения. Така друго име в списъка е това на Мерве Кавакчъ, която стана известна с това, че през 1999 г. бе изгонена от парламентарната зала и не й бе позволено да положи клетва като депутатка от Партията на добродетелта заради това, че носи забрадка.

Сега Кавакчъ става посланик на Република Турция в Куала Лумпур, Малайзия, пише в. "Тюркие". Това става възможно, след като бе възстановено отнетото й турско гражданство. 

За посланик в Токио ще бъде назначен Мурат Мерджан, бивш депутат и един от основателите на управляващата Партия на справедливостта и развитието, а за постоянен представител на ООН във Виена - Ахмет Мухтар Гюн.