Турция открехна вратата за нов разговор за членство на Швеция и Финландия в НАТО

OFFNews 27 февруари 2023 в 15:36 3310 3

Мевлют Чавушоглу

Снимка Getty Images

Мевлют Чавушоглу

Разговорите с Турция за кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО ще бъдат подновени на 9 март, съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Ройтерс.

Те бяха отменени през януари, след като датски крайнодесен политик изгори копие от Корана пред турското посолство в Стокхолм.

"Моите колеги ще присъстват на срещата (в Брюксел, бел. ред.), която ще се проведе на 9 март", заяви Чавушоглу на пресконференция в Анкара.

Швеция и Финландия подадоха молби за присъединяване към Северноатлантическия отбранителен съюз след нахлуването на Русия в Украйна, но Швеция срещна силен отпор от страна на Турция. Страната обвинява Стокхолм, че укрива хора, които смята за членове на терористични групировки.

През 2022 г. Швеция, Финландия и Турция подписаха меморандум за стъпките към ратификация от страна на Турция на среща на върха на НАТО в Мадрид. Но сега Чавушоглу казва, че Швеция не е предприела никакви задоволителни стъпки, за да изпълни поетите ангажименти, а без това е "невъзможно" Анкара да каже ДА на членството ѝ в НАТО.

Шведското правителство планира да вземе официално решение на 9 март по отдавна планираното предложение за обявяване за незаконно членуването или одобряването на терористична организация. Стокхолм се стреми законодателството да влезе в сила на 1 юни, въпреки че все още не е определена дата за парламентарно гласуване на законопроекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

28.02 2023 в 09:18

Мустакатия шмекер тънко флиртува с Русия, и се прави на влиятелен с големия си аскер.

Преброени са му дните. Сам ултра десните откачалки го държат на власт.

Гледайте сега, как ще отложи демократичните избори юни месец, с претекст земетресението.

А всъщност, сградите строени след неговото идване на власт голям процент падат, заради нивото на корупция, което създаде.

Мустакатият шмекер излъга много работливи турци, да му се вържат на тънките лакърдии.


870

2

Constanza

27.02 2023 в 21:08

Вероятно имат някакви договорености, затова се прави на маймуна.

345

1

Джендо Джедев

27.02 2023 в 17:48

Турчулята клъвнаха на провокацията на оня проруски смешник и реагираха като типични талибани. В края на краищата само отлагат неизбежното. Въпросът е кому е нужен целия тоя цирк?
 
X

Да помогнем на украинските деца!