Турция отхвърля обвиненията на ''Хюман райтс уоч'' в предполагаеми военни престъпления в Сирия

OFFNews 02 март 2024 в 18:17 1518 0

Снимка БТА/ AP

Турските власти отхвърлиха публикуван тази седмица доклад на „Хюман райтс уоч“, според който Турция е отговорна за прояви на насилие и предполагаеми военни престъпления в Сирия, информира ДПА.

Турция, заедно със САЩ и Русия, има военно присъствие в Северна Сирия и контролира част от сирийската територия след нахлувания там от 2016 година насам.

Турските операции в Сирия, подкрепяни от сирийски съюзнически групи, са насочени срещу основната кюрдска паравоенна организация – Силите за защита на народа (СЗН), подкрепяна от САЩ фракция, която Анкара смята за терористична организация и подразделение на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Докладът на „Хюман райтс уоч“ далеч не отразява реалността в сирийските територии и показва липсва на каквото и да било разбиране по отношение на опасенията на Турция за националната й сигурност, се казва в изявление на турския официален представител, цитиран от ДПА.

В доклада на „Хюман райтс уоч“ се споменава за предполагаеми нарушения на човешките правата, плячкосване и конфискация на имущество, насочени предимно към кюрдите в региона.

Документираните твърдения се основават на интервюта с жертви и свидетели, проведени в периода ноември 2022 г. и септември 2023 г, се казва още в доклада на „Хюман райтс уоч“.

Изявлението на турските власти отхвърля твърдението за „турска окупация в Северна Сирия“, посочвайки, че всички „антитерористични операции“ в района са извършени в съответствие с нормите на ООН.

Турция зачита международното хуманитарно право в неговата цялост. Нашите служители не са участвали нито пряко, нито косвено в каквито и да било нарушения на човешките права в Сирия, се казва още в турското изявление.

Анкара възнамерява да създаде зона за сигурност в Северна Сирия, където да се завърне част от общо 3,1 млн. сирийци, избягали в Турция от гражданската война.

Окупираните от Турция сирийски райони обаче са далеч от профила „зона на сигурност“, заявява „Хюман райтс уоч“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика