Турция изпраща свои младежи да агитират из Европа за евроизборите

Вилдан Байрямова Последна промяна на 29 март 2019 в 22:15 2730 1

Митинг, Джебел

Снимка Вилдан Байрямова

Автобус с турска група, която ще агитира младежите от турски произход в 12 европейски държави да гласуват активно на евровота, в това число и в България, потегли в петък от Анкара, съобщи агенция IHA.

При изпращането на групата заместникът на външния министър на Турция и ресорен по въпросите на ЕС Фарук Каймакчъ заяви, че в страните – членки на ЕС има „много сънародници с турски корени и е изключително важно тези хора да използват правото си на вот за Европейския парламент“. „Ние искаме Европа, ние искаме една демократична Европа. Ние искаме силен Европейски съюз и Турция да бъде негов член, искаме ЕС, който да допринесе за световния мир и за мира в Европа“, каза той.

Каймакчъ обясни, че два месеца преди вота за Европейския парламент по различни точки на света се реализират много проекти. Така кандидат-членката на ЕС Турция осъществява своя проект "Step Up For Europe" с Дружеството на младежките лидери и предприемачите. Негови представители потеглиха от Анкара към 12 държави от ЕС с намерението да призоват за висока избирателна активност в деня на европейските избори, посочи той. Зам.-министърът подчерта, че изборите за Европейски парламент са от изключителна важност за бъдещето на Европа.

Каймакчъ заяви, че „като част от Европа и кандидат за член на ЕС, Турция внимателно наблюдава тези избори и изпраща своите младежки лидери да активизират европейската младеж за участие във вота, за да може бъдещето на Европа да бъде в здрави ръце“. „А това властта в Турция подкрепя, искаме по-добра Европа, по-здрава, по-демократична и опираща се на взаимното уважение, отнасяща се с уважение към всички вероизповедания, Европа без ислямофобия, без враждебност към Турция и чужденците“, допълни той по време на церемонията по изпращането на агитаторите.

Спонсорът на европейската обиколка Мехмет Гьокбайрак, изпълнителен директор на едноименната компания, заяви, че Европа започва от Турция. „Процесът на присъединяването ни към ЕС продължава, стараем се да подкрепим страната си в тази посока“, посочи той, въпреки неотдавнашната резолюция на Европарламента за прекратяването на преговорите с Анкара. Спонсорът посочи, че от Анкара автобусът с групата ще спре в Истанбул, а на 1 април от София ще продължи за Холандия, и така ще обиколи общо 12 европейски държави. Агитацията за избирателна активност ще се проведе в България, Сърбия, Румъния, Унгария, Хърватия, Австрия, Германия, Франция, Белгия и Холандия. В холандския град Тексел младежките лидери ще се присъединят към Democracy Alive Festival, а навсякъде по време на обиколката ще призовава за гласуване за Европейския парламент.

В публикацията обаче няма подробности в полза на кои партийни кандидати ще се агитира в България. Турция винаги преди избори в България изпраща автобуси със свои депутати и партийни активисти, които подкрепят предизборните кампании на определени партии в етнически смесените региони у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови