Турция е готова да се намеси в спора между Пакистан и Индия, Пекин призова за сдържаност

Вилдан Байрямова 27 февруари 2019 в 15:44 2610 0

Кашмир

Снимка АА

Турция е готова да допринесе за понижаване на напрежението в отношенията между Пакистан и Индия, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу пред BBC Turk.

Той подчерта, че Анкара е обезпокоена от ескалацията на напрежението в района на спорния Кашмир. Министърът призова двете страни да проявят здрав разум и сдържаност.

Пекин също призова Индия и Пакистан към сдържаност. „Пекин изразява надежда, че и Индия, и Пакистан ще успеят да проявят сдържаност и да предприемат такива стъпки, които ще могат да стабилизират ситуацията в Южна Азия и да започнат диалог. Китай и международната общност следят развоя на събитията в щата Джамму и Кашмир. Позицията на Китай по този въпрос е пределно ясно“, заяви пред журналисти говорителят на външното министерство Лу Кан.

Русия изрази безпокойството си заради обострените отношения между двете страни и призова за взаимна сдържаност. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Москва внимателно следи новините от региона. Премиерът на Пакистан Имран Хан призова Индия за здравомислие и за решаване на проблема по пътя на диалога.

Контактна група от Организацията за ислямско сътрудничество /ОИС/ изрази тревога и настоя за възможно най-бързо снижаване на напрежението. В нея са включени зам.-генералният секретар на ОИС Хамид Опелоеру, държавният секретар на външното министерство на Пакистан Техмин Джанджуа, постоянни представители на Азербайджан, Турция, Саудитска Арабия и Нигерия.

Опелоеру осъди въоръжените сили на Индия заради действията им, донесли гибелта на мирни жители в Кашмир. Според него проблемът в региона трябва да бъде урегулиран в съответствие с волята на народа на Кашмир и с резолюциите на ОИС и ООН. Пакистанският представител твърди, че напоследък Индия е провокирала покачването на напрежението в региона, а Исламабад ще продължи да подкрепя народа на Кашмир.

Контактната група приветства призива на пакистанския премиер Имран Хан за диалог между двете страни. Тя призова Индия да се откаже от нарушаването на правата на жителите на Кашмир и да предприеме стъпки за урегулиране на ситуацията според резолюциите на ОИС и Съвета за сигурност на ООН.

Отношенията между Индия и Пакистан се влошиха рязко след инцидента в Джамму и Кашмир, където на 14 февруари 2019 г. при терористичен акт бяха убити 45 служители от Централния полицейски резерв на Индия, а 35 бяха ранени. В отговор военно-въздушните сили на Индия нанесоха удар на територията на Пакистан. Според Делхи ударът е бил нанесен върху лагер на терористите. В сряда ситуацията в Кашмир ескалира, два индийски и един пакистански самолет бяха разбити.
Авиокомпанията Turkish Airlines засили мерките за сигурност, след като Индия и Пакистан затвориха летищата си, съобщи Анадолската агенция. Турски товарен самолет по линията Истанбул – Ченнаи в Индия ще лети с променен маршрут през въздушното пространство на Туркмения, а друг за Ханой е използвал небето на Афганистан. Компанията извършва рейсовете си до Пакистан, Индия и други летища в региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови