Турски прокурори искат две доживотни присъди и още 1900 г. затвор за Гюлен

Арестите продължават, полиция претърси офисите на 44 фирми

OFFNews 16 август 2016 в 15:31 4302 2

Фетхуллах Гюлен

Снимка http://fgulen.com/

Фетхуллах Гюлен

Две доживотни присъди и още 1900 години затвор поискаха турски прокурори за мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвинен за опита за преврат в Турция от 15 юли, съобщи AFP.

75-годишният проповедник и водач на движението "Гюлен", който живее в САЩ, отрича да има нещо общо с планирането или извършването на опита за преврат. Преди дни чрез личния си сайт той призова за международно разследване.

Обвинителният акт е от 2526 страници. В него Гюлен е обвинен в опит да унищожи конституционния ред чрез сила и във формиране и управление на въоръжена терористична организация. Актът е одобрен от прокурорите в Ушак, Западна Турция.

Междувременно продължават арестите в Турция във връзка с метежа. В тази връзка днес бяха претърсени офисите на 44 фирми, включително холдингови дружества с аргумента, че се издирват 120 заподозрени за съучастие. Полиция нахлу едновременно в 44-те офиса в Юскюдар и Юмрание, съобщи Анадолската агенция. Заподозрените са обвинени във финансиране на Гюлен.

Сред 120-те заподозрени са и мениджъри на компаниите. Агенцията не цитира конкретни имена на фирми.

Турските власти предприеха безпрецедентни мерки след опита за атентат. Задържани са над 35 000 души, включително съдии, прокурори и университетски преподаватели. Приблизително 11 600 вече са освободени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!