Туркини с жалба в съда срещу скандалното изказване на вицепремиера Арънч

OFFNews 05 август 2014 в 10:37 3542 0

Турски активистки за правата на жените и депутатки внесоха жалба в турския съд срещу вицепремиера Бюлент Арънч, който миналата седмица заяви, че жените не трябва да се смеят на обществени места, предаде "Асошиейтед прес".

Депутатката Айлин Назлъака посочи, че жените са внесли жалба в съд в Истанбул, като обвиняват Арънч, че със забраната жените може да станат обект на насилие, ако се смеят на обществено място.

Малцина очакват, че жалбата ще доведе до предприемане на правни действия срещу Арънч, но Назлъака заяви, че жените изпращат на политика послание, че "неговите дискриминативни" изявления са неприемливи.

Миналата седмица турският вицепремиер Бюлент Арънч се оплака в понеделник, че турското общество е изправено пред морален разпад и в тази връзка призова жените да не се смеят на публични места, а мъжете да не са женкари.

Неговото изказване доведе до кампания в социалните мрежи, където се включиха стотици хиляди потребители, публикувайки снимки на своята усмивка.

Напук на "заръката" на Бюлент Арънч, в кампанията в Twtitter, Instagram и Facebook само за ден бяха публикувани над 300 000 снимки с хаштага #direnkahkaha ("смях за съпротива") или #direnkadin ("жени за съпротива").

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!