Тръмп заплаши ЕС: Който прави бизнес с Иран, няма да търгува със САЩ

OFFNews 07 август 2018 в 13:20 5922 3

Доналд Тръмп заплаши с търговска война Европейския съюз заради Иран.

"Който прави бизнес с Иран, НЯМА да прави бизнес със Съединените щати", написа президентът в Туитър часове, след като ръководителката на външната политика на Съюза Федерика Могерини заяви, че "ЕС насърчава компаниите си да засилват бизнеса си с Иран". В полунощ днес влезе в сила първата група американски санкции срещу отколешния враг на Израел, съюзник на САЩ - Иран.

Официалният мотив на САЩ за налагането им е неспазване на ядреното споразумение от 2015 година, което доведе до облекчаването на санкциите. ЕС е категоричен: Иран спазва ангажиментите си, затова насърчава бизнеса със страната.

Първата група санкции засягат финансовите трансакции, автомобилния сектор, търговската авиация и износа на килими и хранителни продукти. През ноември ще влезе в сила втора група санкции - срещу енергийния и банковия сектор на Иран.

Президентът на Иран заяви, че мерките са "психологическа война", която цели да "посее разделение между иранците".

Санкциите последваха оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран от времето на президента Барак Обама. Тогава бе договорено Иран да ограничи спорната си ядрена дейност в замяна на облекчаване на санкциите. Тръмп обаче го нарече "едностранчиво", "катастрофално" и "най-лошото, което някога съм виждал". Той смята, че подновяването на икономическия натиск ще принуди Иран да се съгласи на ново споразумение, което да прекрати "пагубната" му дейност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12082

3

leomesi

07.08 2018 в 16:50

тоя пак не си е пил хапчетата май

10571

2

Hissarion

07.08 2018 в 15:35

Тръмполино май ще го играе сам срещу всички.

7014

1

Диди

07.08 2018 в 14:03

Ако светът търпи това безумие на Тръмп да обявява санкции на когото му хрумне и да наказва фирмите, които не ги спазват то в близко време ще фалира световната икономика в т.ч. и американската. Светът ще се върне 5000 години назад за една щуротия, началото на която постави негов партиен предшественик. .