Тръмп заплаши да спре финансирането за Палестина

OFFNews 03 януари 2018 в 15:21 2240 2

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да спре финансиране за Пакистан, след като не иска да преговаря с Израел. 

Тръмп реши да отложи предоставянето на 255 млн. долара, обещани на Пакистан за борба с тероризма. 

"Плащаме на палестинците СТОТИЦИ МИЛИОНИ ДОЛАРИ годишно и не получаваме нито признателност, нито уважение. Те дори не искат да преговарят за твърде закъснелия мирен договор с Израел", написа Тръмп в Туитър.

"Ние изтеглихме от масата Йерусалим - най-тежката част от преговорите, и затова Израел ще трябва да се отплати с повече. Но тъй като палестинците не искат да преговарят за мир, защо изобщо да им правим в бъдеще такива масирани плащания?", написа още Тръмп.  

Американският президент разгневи мнозина в Близкия изток, когато обяви, че САЩ признават Йерусалим за столица на Израел и ще преместят там посолството си. С тази серия от туитове президентът негласно призна, че решението му за Йерусалим проваля плановете на неговото правителство да възобнови мирния процес между израелци и палестинци, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Палестинците осъдиха заплахата на Тръмп за спиране на финансовата помощ. 

"Няма да се поддадем на шантажа (. . .) Сега той се осмелява да обвини палестинците за последиците от собствените си безотговорни действия", заяви представителката на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) Ханан Ашрауи. 

Говорител на палестинския президент Махмуд Абас - Набил Абу Рудейна, пък обяви: "Йерусалим не е за продан, нито за злато, нито за сребро".

Палестинците нямат нищо против да се върнат на масата на преговорите, прекъснати през 2014 г. Условието е обаче да бъде създадена палестинска държава в границите отпреди завземането от Израел на Западния бряг, Източен Йерусалим и ивицата Газа по време на Шестдневната война през 1967 г., каза той. 

"САЩ трябва да се придържат към това, ако твърдо желаят мир, както и да защитят интересите си", допълни Рудейна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

04.01 2018 в 11:14

Май тръмпанарят не се сеща, че ако пазят печатната си хартия за себе си, ще вземе да загуби въображаемата си стойност.

15914

1

поп Дръвчо

03.01 2018 в 17:35

Последно Пакистан или Палестина? В статията са по равно.
 
X

Подкастът на OFFNews