Никой няма да казва на САЩ къде да е посолството ни! (Речта на Ники Хейли за Йерусалим пред Съвета за сигурност)

Обвинението, че рушим мира в Близкия изток е обида, която няма да бъде забравена. ООН показа, че повече вреди, отколкото помага, предупреди американският посланик

OFFNews Последна промяна на 19 декември 2017 в 12:56 10695 3

Никой няма да казва на САЩ къде да е посолството ни! Обвиненията, че рушим мира в Близкия изток са обида, която може да струва скъпо на палестинците и която няма да бъде забравена. Тя показва, че ООН повече вреди, отколкото помага на близкоизточния мирен процес.

Това заяви посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли в речта си пред Съвета за сигурност вчера, когато за пръв път от години Щатите наложиха вето върху проекторезолюция на Съвета за сигурност. Тя е против признаването на Йерусалим за столица на Израел и бе предложена от Египет. Останалите 14 страни членки подкрепиха проекта, в който не се споменават САЩ, нито президентът Тръмп, който обяви, че Йерусалим е изконната столица на Израел и че мести американското посолство от Анкара там. Въпреки това проекторезолюцията изразява "дълбоко съжаление от решенията напоследък, засягащи статута на Йерусалим".

Ето как Хейли отхвърли проекта и заяви позицията на САЩ по въпроса:

Гордея се, че съм представител на САЩ в ООН от близо година. Това е първия път, в който упражнявам американското право на вето върху резолюция в Съвета за сигурност. Налагането на вето не е нещо, което САЩ прави често. Не сме го правили повече от 6 години. Не го правим с радост, а с нежелание.

Фактът е, че това вето е наложено в защита на американския суверенитет и на ролята на Америка в близкоизточния мирен процес не е смущаващо за нас; то трябва да бъде смущаващо за останалите членки на Съвета за сигурност.

Когато обсъждахме тази тема преди 10 дни, посочих и още веднъж ще отбележа, че позицията в изявлението на президента за Йерусалим е най-подходящата тук. Президентът положи големи усилия да не предрешава преговорите за окончателния статут по начин, включващ конкретните граници на израелския суверенитет в Йерусалим. Това остава предмет на договореност само между страните. Тази позиция съответства напълно на предишната резолюция на Съвета за сигурност.

Президентът също така внимателно отбеляза, че ние подкрепяме статуквото по отношение на светите места в Йерусалим и решението, което двете държави са приели. Отново, тези позиции съответстват напълно на предишните резолюции на Съвета за сигурност.

Много е жалко, че някои се опитват да изопачат позицията на президента, за да обслужват собствените си интереси.

Притеснителното за някои хора не е, че САЩ застрашава мирния процес – на практика не сме направили такова нещо. Вместо това, това, което притеснява някои хора е, че САЩ има смелостта и честността да признае фундаментална реалност. Йерусалим е бил политическа, културна и духовна родина на еврейския народ от хиляди години. Те нямат друга столица. Но признанието на САЩ за очевидното – че Йерусалим е столицата и седалището на модерното израелско правителство – е твърде много за някои.

Първо, някои заплашиха с насилие по улиците, като че ли насилието по някакъв начин увеличава перспективите за мир.

Днес, скрито в дипломатическия жаргон, някои си позволяват да казват на Америка къде да установи посолството си. САЩ има суверенното право да определи къде и кога да установи посолство. Подозирам, че много малко държави членки биха приветствали изявления от Съвета за сигурност за техните суверенни решения. И мисля за някои, които трябва да се страхуват от това.

Струва си да се отбележи, че това не е нова американска позиция. През 1980 година, когато Джими Картър беше американският президент, Съветът за сигурност гласува Резолюция 478, която призова дипломатическите представителства да се преместят от Йерусалим. САЩ не подкрепи Резолюция 478.

...

По отношение на дипломатическите мисии в Йерусалим, държавният секретар Ед Мъски казва: „Според нас тази разпоредба не е обвързваща. И ние я отхвърляме като подривен опит да диктуваме на другите нации какво да правят. Тя не прави нищо за насърчаване на решаването на трудните проблеми, преди които са изправени Израел и нейните съседи. Тя не прави нищо, за да поощри каузата на мира.

Това беше през 1980 г. Същото е валидно и днес. Никоя страна няма да казва на САЩ къде да е посолството ни.

Още по-надълбоко в жаргона на тази резолюция е обвинението, че САЩ връща назад мирния процес в Близкия изток. Това е скандално обвинение. Тези, които го отправят би трябвало да имат предвид, че то вреди само на палестинския народ, от чието име претендират да говорят. Какво ще спечели палестинският народ, ако лидерите му създадат нови пречки пред преговори? „Мирен процес“, който е разрушен от просто признаване, че Йерусалим е столицата на Израел не е мирен процес; това е оправдание за безкраен застой. Какво печели палестинският народ от лидери, които обвиняват САЩ във враждебност към каузата на мира? Нищо, но обвиненията може да им струват много.

САЩ е направила повече от която и да е друга страна в подкрепа на палестинския народ. Досега. От 1994 година сме дали над 5 милиарда долара на палестинците в двустранна икономическа помощ, за сигурност и хуманитарна помощ.

Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток управлява училища и болници в региона. Тя се финансира почти изцяло от дарения. Миналата година САЩ доброволно осигуриха близо 30% от бюджета на Агенцията. Това е повече от следващите две държави – най-големи дарители, взети заедно. И е много повече, отколкото дават някои членове на Съвета със значителни финансови ресурси.

Ще бъда откровена: когато американският народ види група страни, чиито общи дарения за палестинския народ са по-малко от 1% от бюджета на Агенцията, когато те видят тези страни да обвиняват САЩ, че не е достатъчно ангажирани с мира, американците губят търпение.

Била съм в палестински бежански лагер, който САЩ подкрепя с тяхна помощ. Срещала съм се с мъже, жени и деца. Защитавала съм ги. Мога да ви кажа, че техните лидери не им правят услуга, като са по-склонни да се откажат от мирните преговори, отколкото да свършат тежката работа, за да ги видят завършени.

САЩ никога не е била по-посветена на мира в Близкия изток. Бяхме му посветени преди президентът да обяви, че признаваме Йерусалим за столицата на Израел и оставаме посветени на това и днес.

Това, което виждаме тук днес, в Съвета за сигурност, е обида. Тя няма да бъде забравена. Тя е още един пример, че ООН вреди повече, отколкото помага по отношение на израелско-палестинския конфликт.

Днес, заради простото си решение къде да установим посолството си, САЩ е принудена да защитава суверенитета си. Записът ще отрази, че сме го направили толкова славно. Днес , за да признаем основна истина относно столицата на Израел, ние сме обвинени в нарушаване на мира. Записът ще отрази, че отхвърляме това скандално твърдение.

По тези причини и за най-доброто в интерес и на израелския, и на палестинския народ, САЩ твърдо гласува с „не“ за тази резолюция.

Благодаря ви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11671

3

безпартийна

19.12 2017 в 19:40

Проблемът не е, че САЩ установяват посолството си в Ерусалим. То, посолството, без друго вече е построено. Там са и много от министерствата на Израел. Проблемът е, че Нетаняху държи Ерусалим да е столица САМО на Израел. Това е именно въпросът - дали Израел ще приеме Ерусалим да е столица на две държави. Не, че е лесно реализуемо; палестинската автономия няма допирни точки с Ерусалим. Подобно на проблема Берлин-Бон през студената война.

8048

2

Chavo64

19.12 2017 в 15:06

Идна путинска пионка побърза, да се изходи по въпроса.

10571

1

Hissarion

19.12 2017 в 14:50

Хайл Ники Хайли! Хайл Тръмп! Хамерика фързт!