Палестинците привикаха посланика си от САЩ заради решението на Тръмп за Йерусалим

OFFNews 31 декември 2017 в 20:14 3009 0

Палестинците обявиха, че привикват у дома дипломатическия си представител в САЩ Хусам Зомлот за "консултации" в отговор на решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел и да прехвърли посолството на САЩ от Тел Авив в свещения за три религии град.

Сега Йерусалим е разделен на две - столица е и за израелците, и за палестинците.

Палестинският президент Махмуд Абас заяви, че той няма да приеме никакъв мирен план на САЩ заради действията на Тръмп и обяви Йерусалим за "вечна столица на палестинския народ".

Протести и сблъсъци избухнаха в Ивицата Газа след обявяване на решението в началото на декември. При тях загинаха 13 палестинци.

ООН, подкрепена и от България, прие резолюция, с която призова САЩ да отмени решението си. Преди гласуването САЩ заплашиха да спрат помощта, която дават за страните, които гласуват "за". След него пък американците показаха, че вече са преброили приятелите си - тези, които са гласували с "против" и "въздържал се", и враговете си.

В отговор на Външно министерство за OFFNews по повод създалата се ситуация първите ни дипломати увериха, че гласуването няма да влоши отношенията между България и САЩ. Страната ни обаче не е сред получилите покана за новогодишното парти на 3 януари. Покана, на която пише: "за да ви благодарим за приятелството ви".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!